اختلال نعوظ یا erectile dysfunction نوعی از ناکارآمدی جنسی در مردان است که مرد قادر نیست به وضعیت نعوظ برسد و یا آلت خود را در وضعیت نعوظ نگه دارد. نا کار آمدی و نا توانایی های جنسی برای مردان کاهش اعتماد به نفس ، استرس و اضطراب و افسردگی در پی خواهد داشت. به همین علت است که باید این ناتوانایی ها هر چه سریعتر درمان شود. تا زوجین زندگی و روابط سالم عاطفی و جنسی را تجربه نمایند
اختلال نعوظ در مردان
به طور کلی میتوان گفت درصورتی میتوان گفت فردی به اختلال نعوظ مبتلاست که حداقل یکی از سه نشانهی زیر در ۷۵ و یا ۱۰۰ درصد موارد در شرایط موقعیتی شناخته شده و یا در صورت فراگیر بودن ،در همهی موقعیت ها وجود داشته باشد.
۱- مشکل قابلتوجه در دستیابی به نعوظ طی فعالیت جنسی.
۲- مشکل قابلتوجه در حفظ نعوظ تا کامل شدن فعالیت جنسی.
۳- کاهش قابلتوجه در قوام نعوظی.
همچنین این نشانهها باید به مدت ۶ ماه دوام داشته باشند. این نشانهها موجب آشفتگی قابلتوجهی در فرد میشوند و باید مشخص شود که همیشگیست یا اکتسابی یا فراگیر و یا موقعیتی؟ اختلال نعوظی که در اثر یک ماده، دارو یا عارضهی جسمانی به وجود آمده باشد؛ در این تعریف قرار نمیگیرد.
علائم
- انزال زودرس
- تاخیر در انزال
- ناتوانی در انزال
- کاهش و پایین بودن میل جنسی
- اختلال در ماهیچه های کف لگن
- تروما به لگن، مانند شکستگی لگن
- آنورگاسمیکه به معنای ناکارآمدی جنسی است که مانع از رسیدن فرد به اوج لذت جنسی حتی پس از تحریک کامل جنسی میشود و باعث افسردگی می گردد .
- سطح پایین هورمون تستوسترون
علت اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی
علل اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی عبارتند از:
- دلایل روحی روانی
- علل عروقی و شریانی
- اختلالات هورمونی
- اختلالات عصبی
- داروها
۱- دلایل روحی روانی:گاهی مشکلات با منشاء روحی و روانی یا عاطفی میتوانند مرد را دچار ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ نمایند. استرس و اضطراب به هر دلیلی مانند ترس از عدم توانایی برقراری رابطه جنسی، ترس از امکان بارداری شریک جنسی، هراس از عدم رضایت شریک جنسی، احساس گناه، سابقه زود انزالیهای مکرر، تمایلات همجنس گرایانه، انحرافات جنسی و بسیاری از دلایل روانی دیگر، میتواند توانایی جنسی فرد را کاهش دهد.
۲- علل عروقی و شریانی: نقش شریانهای آلت در پمپاژ خون و ایجاد نعوظ بسیار مهم است؛ متاسفانه برخی از بیماریها مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا و … میتوانند در پمپاژ خون مشکل ایجاد کنند و فرد را دچار ناتوانی جنسی نمایند. افزایش سن، چاقی، مصرف بیش از حد الکل، کشیدن سیگار، جراحی پروستات ، ضربه و تروما به لگن، جراحی لگن، اشعه درمانی لگن و شیمی درمانی نیز از مواردی هستند که میتوانند اختلالات در شریانها به وجود آورند و نعوظ را با مشکل مواجه کنند.
۳- اختلال هورمونی:کمبود هورمون تستوسترون، هورمون های هیپوفیز یا تیروئید و افزایش پرولاکتین هم از مواردی هستند که میتوانند ناتوانی جنسی در پی داشته باشند.
۴- اختلال عصب: قطع نخاع و درجاتی از آسیب نخاعی هم از علل ناتوانی جنسی محسوب میشود.
۵- داروها:برخی از داروها مانند داروهای ضد فشار خون، داروهای مخدر مانند متادون و داروهای دیگری مثل کتوکونازول، اسپیرونولاکتون، الکل، سایمتیدین، ضد افسردگی و … از جمله داروهایی هستند که درجات خفیف تا شدید اختلال نعوظ را در بیماران ایجاد میکنند
درمان اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی
اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی از مشکلاتی است که میتواند قابل درمان باشد. مواردی که در زیر به آنها اشاره مینماییم، میتوانند به رفع این عارضه کمک کنند و حتی درمان قطعی آن باشند. این عوامل عبارتند از:
- اصلاح سبک زندگی
- مصرف داروها
- روان درمانی
- واکیوم
- تزریق دارو داخل آلت
- پروتز
عوارض
اختلال نعوظ می تواند بیش از جنبه های جنسی زندگی یک فرد باشد. این می تواند منجر به ناراحتی شدید روانشناختی و روانی و تاثیر بر عزت نفس شود. عوارض ناهنجاری نعوظ عبارتند از:
- مشکلات ارتباطی و عدم صمیمیت
- ناتوانی حامله شدن شریک زندگی
- افزایش استرس
- افسردگی
- اضطراب
- عزت نفس پایین یا خود کم بینی
- احساس ناراحتی و نارضایتی از زندگی جنسی
سوالات متداول
آیا انجام ورزش به درمان اختلال نعوظ کمک می کند؟
– بله ورزش یکی از راه های درمان طبیعی این اختلال می باشد و نه تنها این مشکل بلکه بیماری های زیادی با ورزش کردن به همراه داشتن رژیم غذایی سالم درمان می شوند.
در چه زمان می توان به پزشک مراجعه کرد؟
– هنگامی که با ره های طبیعی نمی توانید این اختلال را درمان کنید ، دارای بیماری هایی مثل دیابت ، فشار خون و قلبی می باشید. دارای اکثر نشانه های اختلال نعوظ هستید و بسیار رنج می برید. در این صورت در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید و راه درمان را در پیش بگیرید.
آیا داشتن مشکلات روحی و روانی نیز منجر به اختلال نعوظ می شود؟
– بله ، یکی از علت های مهم بروز این اختلال داشتن مشکلات روحی و روانی از جمله : استرس ، اضطراب ، افسردگی و مشکلات خانوادگی می باشد. که بهتر است در این هنگام به روانپزشک مراجعه نمایید تا هرچه سریعتر درمان شوید.