آدرس مطب : تهران – خيابان مطهرى – خيابان فجر – روبروى بيمارستان جم- كوچه شهيد نظرى – ساختمان زهره – طبقه ٥ – واحد ١٦

آشنایی با بیماری های شایع پروستات و علایم آن ها

آشنایی با بیماری های پروستات

پروستات چیست؟

 

آشنایی با بیماری های پروستاتبیماری های پروستات: پروستات، غده‌ای به اندازه گردو، و بخشی از سیستم تولید مثلی مردانه است. کار این غده، تولید مایعی، برای تغذیه سلول‌های جنسی مردانه و محافظت از آن‌ها در محیط اسیدی واژن است.

سایز غده پروستات با افزایش سن بیشتر می‌شود. افزایش پروستات، ممکن است باعث ایجاد علایم و مشکلاتی برای فرد شود. با این وجود افزایش سایز پروستات همیشه به معنی ابتلای به بدخیمی‌ها و سرطا‌ن‌های پروستات نیست.

گاهی مشکلات پروستات به شکل اتفاقی در یک معاینه روتین، یا در طی معاینه رکتال شناسایی می‌شود.

در ادامه مطلب، به بیماری‌های شایع پروستات و علایم و درمان آن‌ها، پرداخته می‌شود. از میان بیماری‌های شایع پروستات می‌توان به هایپرپلازی (بزرگ شدگی) خوش خیم پروستات، التهاب (پروستاتیت) حاد باکتریایی، التهاب (پروستاتیت) مزمن باکتریایی، سندروم درد مزمن لگنی و بدخیمی‌های پروستات را نام برد. بهتر است، در صورت وجود هرگونه علایم مشکوک به وجود مشکلات پروستات، در اسرع وقت توسط پزشک متخصص اورولوژی بررسی شوید.

 

علایم شایعی که در اثر بیماری های پروستات ایجاد می شوند

 

از علایم شایع بیماری‌های پروستات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش دفعات دفع ادرار
  • چندین دفعه ادرار کردن در طول شب
  • خون در ادرار یا مایع منی
  • سوزش و درد هنگام ادرار کردن
  • ناتوانی در دفع ادرار
  • نعوظ دردناک
  • درد تکرار شونده یا سفتی در قسمت تحتانی کمر، لگن یا کشاله ران
  • بی‌اختیاری ادرار

در صورت وجود این علایم، بررسی از نظر مشکلات ادراری لازم است.

 

حتما بخوانید: آیا بزرگ بودن پروستات بیماری محسوب می شود؟

 

هایپرپلازی (بزرگ شدگی) خوش خیم پروستات چیست؟

 

در ادامه مطلب بیماری های پروستات این بیماری در مردان با سن بالا بسیار شایع است. در هایپرپلازی خوش خیم پروستات، سایز غده پروستات افزایش می‌یابد، اما تغییرات نشان دهنده بدخیمی در سلول‌های غده پروستات مشاهده نمی‌شود. هایپرپلازی خوش خیم پروستات، می‌تواند باعث ایجاد علایمی همچون: افزایش تعداد دفعات ادرار کردن، کاهش حجم ادرار، نیاز به ادرار کردن در طول شب و بی‌اختیاری ادراری به شکل قطره قطره آمدن، اشاره کرد.

در صورت وجود این علایم بهتر است توسط پزشک از نظر ابتلا به بزرگ شدگی خوش خیم پروستات معاینه شوید.

درمان هایپرپلازی خوش خیم پروستات شامل موارد زیر است:

  • فالوآپ: اگر علایم بیماری چندان جدی نباشد، و سایز پروستات افزایش چندانی نداشته باشد، ممکن است درمانی نیاز نباشد. در این شرایط، پزشک بیمار را تحت نظر قرار می‌دهد، تا در صورت بدتر شدن علایم بیماری درمان برای او آغاز شود.
  • داروها: برخی از داروها، از طریق کاهش سایز پروستات، یا ریلکس کردن عضلات اطراف پروستات باعث بهبود علایم بیماری می‌شوند. استفاده از داروها باید با دستور پزشک، و با توجه به عوارض، تداخلات و ریسک فاکتورهای بیمار باشد.
  • جراحی: در صورتی که بیمار دچار علایم جدی و افزایش سایز بیش از اندازه پروستات شده باشد، ممکن است نیاز به جراحی برای تخفیف علایم ادراری بیمار نیاز باشد. جراحی هایپرپلازی خوش خیم پروستات به روش‌های گوناگونی انجام می‌شود. این روش‌ها هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و بر اساس شرایط بیمار انتخاب می‌شوند. نکته مهم پس از جراحی بزرگ شدگی خوش خیم پروستات، پیگیری و معاینات منظم پس از جراحی است.
  • درمان‌های دیگر هایپرپلازی خوش خیم پروستات: از سایر درمان‌ها، می‌توان به درمان با امواج رادیویی، میکروویوها و لیزر اشاره کرد. در این روش‌ها از گرما برای کاهش سایز غده پروستات استفاده می‌شود.

 

التهاب (پروستاتیت) حاد باکتریایی چیست؟

 

التهاب حاد باکتریایی پروستات که پروستاتیت نیز نامیده می‌شود، در بسیاری از مواقع پس از یک عفونت باکتریایی بروز پیدا می‌کند. از علایم پروستاتیت می‌توان به درد، تب و لرز اشاره کرد. در صورت ابتلا به پروستاتیت حاد احتمال ایجاد علایم ادراری همچون: درد هنگام ادرار کردن و ادرار خونی نیز وجود دارد. در صورت وجود شک به پروستاتیت بهتر است توسط اورولوژیست معاینه شوید. درمان این بیماری از طریق مصرف آنتی‌بیوتیک و مسکن‌ها است.

 

التهاب (پروستاتیت) مزمن باکتریایی چیست؟

 

در التهاب (پروستاتیت) مزمن باکتریایی، در نوع مزمن، فرد به شکل عود کننده بارها و بارها به پروستاتیت مبتلا می‌شود. این بیماری بسیار نادر است. درمان آن با مصرف طولانی مدت آنتی‌بیوتیک است.

 

سندروم درد مزمن لگنی چیست؟

 

سندروم درد مزمن لگنی، نوعی التهاب مزمن پروستات است. این بیماری بسیار شایع است و باعث درد مزمن در ناحیه لگن، قسمت تحتانی کمر، کشاله ران و نوک آلت تناسلی می‌شود. مردان مبتلا به سندروم درد مزمن لگنی، اغلب از نعوظ دردناک و  مشکلات ادراری همچون: افزایش تعداد دفعات ادرار کردن و کاهش جریان ادرار رنج می‌برند. درمان این بیماری با ترکیبی از استفاده از داروها، جراحی و تغییر سبک زندگی است.

 

سرطان پروستات چیست؟

 

بدخیمی‌های پروستات، از شایع‌ترین بدخیمی‌ها در مردان هستند. این بدخیمی‌ها در اثر جهش و تغییر در سلول‌های غده‌ی پروستات ایجاد می‌شوند. باوجود شیوع بالا، میزان مرگ و میر حاصل از این دسته از بدخیمی‌ها بسیار پایین است. تفاوت بدخیمی‌های پروستات با هایپرپلازی خوش خیم پروستات، وجود تغییرات مطرح کننده جهش و آتیپی در سلول‌های سرطانی است.

در صورت وجود شرایط زیر احتمال ابتلای شخص به بدخیمی‌های پروستات بیشتر است:

  • سن: مردان با سن بالاتر از ۵۰ سال با احتمال بیشتری به بدخیمی‌های پروستات مبتلا می‌شوند.
  • نژاد: در سیاه پوستان این دسته از بدخیمی‌ها شایع‌تر هستند.
  • سابقه خانوادگی: در ابتلای پدر یا برادر شخص به بدخیمی‌های پروستات، احتمال ابتلای شخص افزایش می‌یابد.
  • تغذیه و رژیم غذایی: رژیم پرچربی و مصرف کم سبزی و میوه، ریسک ابتلا به سرطان‌های پروستات را افزایش می‌دهد.

سرطان پروستات در ابتدا باعث ایجاد علامت خاصی نمی‌شود. با پیشرفت بیماری، ممکن است بیمار علایم ادراری، مانند: درد هنگام ادرار کردن، ادرار خونی و افزایش دفعات ادرار کردن را تجربه کند. نعوظ دردناک و وجود خون در مایع منی نیز از دیگر علایم احتمالی است.

در صورت وجود این علایم، پزشک با انجام تست‌هایی مانند: سنجش سطح پروتئین اختصاصی پروستات (PSA) در خون، معاینه پروستات از طریق رکتوم و انجام سونوگرافی، اقدام به بررسی علت احتمالی می‌کند. در صورت شک قوی به سرطان پروستات، بیوپسی، تایید کننده یا رد کننده قطعی ابتلا به بدخیمی‌های پروستات است. در بیوپسی پروستات، بخش بسیار کوچکی از پروستات برداشته شده و در زیر میکروسکوپ، از نظر تغییرات مطرح کننده بدخیمی در سلول‌ها‌، بررسی می‌شود.

بدخیمی‌های پروستات اغلب رشد کند داشته و محدود به خود پروستات هستند. در برخی از موارد ممکن است، در ابتدا هیچ درمانی برای بدخیمی‌های پروستات نیاز نباشد. در این شرایط، پزشک با بررسی مداوم شرایط بیمار، درمان را در زمان مناسب آغاز می‌کند. درمان بدخیمی‌های پروستات با جراحی، هورمون تراپی، شیمی درمانی، رادیوتراپی و یا ترکیبی از این درمان‌ها است.

امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب بیماری های پروستات سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ می‌دهد.

مقالات مرتبط

تماس با ما