سرطان کلیه چیست و درمان آن چگونه است؟
در این مطلب به موارد زیر می پردازیم:
- علائم سرطان كليه
- روش تشخيص سرطان کلیه
- درمان سرطان کلیه
سرطان کلیه : سرطان كليه كشنده ترين سرطان در سيستم ادرارى-تناسلى است و ٢-٣٪ از تمام سرطان هاى بالغين را شامل می شود. شيوع آن در آقايان به نسبت خانم ها بيشتر و نسبت ٣-٢ دارد. تومور كليه به ندرت در كودكان نيز ايجاد ميشود كه شايعترين زمان آن در دهه دوم زندگى است.
شايع ترين عوامل خطر در افراد مبتلا، شامل مصرف دخانيات، چاقى و فشار خون بالا است.
در برخى موارد عوامل ژنتيكى و زمينه فاميلى نيز گزارش شده است كه در اين افراد توصيه ميشود از سنين پايين تر از لحاظ سرطان كليه تحت غربالگرى با سونوگرافى قرار گيرند.
علائم سرطان كليه
متاسفانه سرطان كليه در اكثر موارد بى علامت است و تنها علائم آن مي تواند درد مبهم پهلو و يا وجود خون در ادرار باشد. به همين دليل توصيه به بررسى ساليانه از طريق سونوگرافى در سنين بالا ميشود.
ساير علائم كه كمتر شايع هستند، شامل موارد زیر می باشد:
- كاهش وزن
- تعريق شبانه
- تب بدون علت
در برخى موارد سرطان هاى كليه در زمينه كيست هاى كليوى ايجاد مي شوند. به همين علت توصيه ميشود كه افراد مبتلا به كيست هاى كليوى به صورت منظم تحت بررسى با سونوگرافى به صورت ساليانه قرار گيرند.
سرطان هاى كليه تمايل بالايى به ايجاد متاستاز و يا درگيرى ساير اعضا بدن دارند. به همين علت به محض تشخيص بايد به سرعت درمان لازم انجام شود.
شايعترين محل هاى متاستاز شامل استخوان، كبد و مغز ميباشد.
روش تشخيص سرطان کلیه
ساده ترين روش تشخيصى سونوگرافى است كه در موارد مشكوك توصيه به انجام سيتى اسكن با ماده رنگى و يا MRI ميشود. در موارد مشكوك در سيتى اسكن نيز ميتوان بر حسب شرايط ،اقدام به نمونه بردارى از توده كرد. در صورتيكه تشخيص سرطان كليه در فردى تأييد شود، آزمايشات خون تكميلى نيز بايستى انجام شود.
درمان سرطان کلیه
درمان دارويى وجود ندارد. تنها درمان، جراحى است كه بر حسب وضعيت بيمار و اندازه تومور از روش هاى مختلف استفاده ميشود.
در مواردى كه توده كوچك است و در مراحل ابتدايى باشد،ميتوان تنها تومور را خارج كرد وليكن در توده هاى بزرگ ،كليه به صورت كامل خارج خواهد شد.
در صورتيكه كليه سمت مقابل سالم باشد ،معمولا ادامه زندگى با يك كليه و بدون هيچ گونه مشكلى امكان پذير است.
ليكن اين افراد پس از جراحى به صورت دوره اى بايد تحت نظر پزشک باشند.
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر در خصوص مطلب سرطان کلیه سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.