سرطان کلیه چیست و درمان آن چگونه است؟
در این مطلب به موارد زیر می پردازیم:
- علائم سرطان کلیه
- روش تشخیص سرطان کلیه
- درمان سرطان کلیه
سرطان کلیه : سرطان کلیه کشنده ترین سرطان در سیستم ادرارى-تناسلى است و ٢-٣٪ از تمام سرطان هاى بالغین را شامل می شود. شیوع آن در آقایان به نسبت خانم ها بیشتر و نسبت ٣-٢ دارد. تومور کلیه به ندرت در کودکان نیز ایجاد میشود که شایعترین زمان آن در دهه دوم زندگى است.
شایع ترین عوامل خطر در افراد مبتلا، شامل مصرف دخانیات، چاقى و فشار خون بالا است.
در برخى موارد عوامل ژنتیکى و زمینه فامیلى نیز گزارش شده است که در این افراد توصیه میشود از سنین پایین تر از لحاظ سرطان کلیه تحت غربالگرى با سونوگرافى قرار گیرند.
علائم سرطان کلیه
متاسفانه سرطان کلیه در اکثر موارد بى علامت است و تنها علائم آن می تواند درد مبهم پهلو و یا وجود خون در ادرار باشد. به همین دلیل توصیه به بررسى سالیانه از طریق سونوگرافى در سنین بالا میشود.
سایر علائم که کمتر شایع هستند، شامل موارد زیر می باشد:
- کاهش وزن
- تعریق شبانه
- تب بدون علت
در برخى موارد سرطان هاى کلیه در زمینه کیست هاى کلیوى ایجاد می شوند. به همین علت توصیه میشود که افراد مبتلا به کیست هاى کلیوى به صورت منظم تحت بررسى با سونوگرافى به صورت سالیانه قرار گیرند.
سرطان هاى کلیه تمایل بالایى به ایجاد متاستاز و یا درگیرى سایر اعضا بدن دارند. به همین علت به محض تشخیص باید به سرعت درمان لازم انجام شود.
شایعترین محل هاى متاستاز شامل استخوان، کبد و مغز میباشد.
روش تشخیص سرطان کلیه
ساده ترین روش تشخیصى سونوگرافى است که در موارد مشکوک توصیه به انجام سیتى اسکن با ماده رنگى و یا MRI میشود. در موارد مشکوک در سیتى اسکن نیز میتوان بر حسب شرایط ،اقدام به نمونه بردارى از توده کرد. در صورتیکه تشخیص سرطان کلیه در فردى تأیید شود، آزمایشات خون تکمیلى نیز بایستى انجام شود.
درمان سرطان کلیه
درمان دارویى وجود ندارد. تنها درمان، جراحى است که بر حسب وضعیت بیمار و اندازه تومور از روش هاى مختلف استفاده میشود.
در مواردى که توده کوچک است و در مراحل ابتدایى باشد،میتوان تنها تومور را خارج کرد ولیکن در توده هاى بزرگ ،کلیه به صورت کامل خارج خواهد شد.
در صورتیکه کلیه سمت مقابل سالم باشد ،معمولا ادامه زندگى با یک کلیه و بدون هیچ گونه مشکلى امکان پذیر است.
لیکن این افراد پس از جراحى به صورت دوره اى باید تحت نظر پزشک باشند.
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر در خصوص مطلب سرطان کلیه سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.