ناتوانی جنسی در مردان
ناتوانی جنسی (Impotence) یا اختلال نعوظ (Erectile Dysfunction) یا به اختصار ED، مشکلی شایع در آقایان است که با ناتوانی در ایجاد و یا حفط نعوظ تعریف میشود. تقریبا تمامی مردان در دورهای از زندگی خود به این مشکل دچار میشوند. درگیری موقت یا دورهای به اختلال نعوظ همیشه نشان دهنده بیماری نیست. اما در صورت ادامه داشتن، یا تکرار شونده بودن این شرایط نیاز به بررسیهای بیشتری وجود دارد. اهیمت بررسی اختلال نعوظ در این است که در بسیاری از مواقع یک بیماری زمینهای مهم مانند دیابت یا آترواسکلروز در ایجاد آن نقش دارد. در این مطلب نگاهی به علایم، علل و تشخیص و روشهای مختلف درمان ناتوانی جنسی در آقایان میاندازیم.
علایم اختلال نعوظ
علایم اختلال نعوظ، شامل ناتوانی همیشگی، یا تکرار شونده در ایجاد یا حفظ نعوظ و کاهش میل جنسی است.
برای اختلال نعوظ کی به پزشک مراجعه کنیم؟
- نگرانی در رابطه با اختلال نعوظ یا سایر اختلالات جنسی مانند: زود انزالی یا دیر انزالی
- دیابت، بیماریهای قلبی یا سایر شرایط و بیماریهایی که میتوانند بر فرآیند نعوظ تاثیر گذار باشند.
- داشتن علایم و نشانههای دیگر همراه با اختلال نعوظ
علل ناتوانی جنسی
علل اختلال نعوظ میتواند روانی یا حاصل یک اختلال فیزیکی باشد. نعوظ، پدیدهای پیچیده است، که مغز، هورمونها، احساسات، اعصاب، عروق خونی و عضلات در ایجاد آن نقش دارند. اختلال نعوظ میتواند حاصل اختلال در هر یک از این موارد، یا مجموعهای از این عوامل باشد. استرس و وضعیت سلامت روانی فرد هم میتواند باعث ایجاد یا تشدید ناتوانی جنسی شود. در بسیاری از موارد، هر دو جزء روانی و اختلال فیزیکی در ایجاد اختلال نعوظ نقش ایفا میکنند.
از علل فیزیکی ناتوانی جنسی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماریهای قلبی و عروقی
- لخته در عروق خونی (آرترواسکلروز)
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- دیابت
- چاقی
- سندروم متابولیک، شرایطی که با فشار خون بالا، افزایش سطح انسولین، افزایش سطح کلسترول و چربی شکمی مشخص میشود.
- نارسایی کلیه
- پارکینسون
- مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)
- آلزایمر
- افزایش سطح پرولاکتین
- ضریه یا آسیب مغزی
- افزایش سن
- برخی از داروها
- مصرف تنباکو
- پلاک پیرونی
- مصرف الکل و مخدرها
- اختلالات خواب
- درمان بدخیمیها یا بزرگی پروستات
- سطح پایین هورمون تستوسترون
- جراحی و ضربه به ستون فقرات یا ناحیه لگن
مغز نقش مهمی در آغاز فرآیندهایی دارد که در نهایت به نعوظ ختم میشود. این فرآیند با احساس هیجان جنسی آغاز میشود. در برخی از شرایط روانی این فرآیند دچار اختلال میشود که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افسردگی و نگرانی یا سایر اختلالات روانی مانند شیزوفرنی
- اضطراب
- مشکل در رابطه با شریک جنسی در نتیجه استرس یا مشکلات ارتباطی
ریسک فاکتورها در ناتوانی جنسی
سن، از مهمترین ریسک فاکتورها در ایجاد ناتوانی جنسی است. با افزایش سن، ایجاد و حفظ نعوظ سختتر میشود. از سایر ریسک فاکتورهای مهم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی بیماریها مانند: دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی
- اضافه وزن
- مصرف تنباکو، الکل و مواد مخدر
- برخی درمانهای پزشکی، مانند: درمان بزرگی پروستات یا رادیوتراپی برای درمان سرطان
- آسیب و تروما، به خصوص آسیب به عروق و اعصاب کنترل کننده نعوظ
- داروها، مانند: ضد افسرگیها، آنتیهیستامینها، مسکنها، داروهایی که برای درمان بزرگی پروستات و فشار خون بالا استفاده میشوند.
- شرایط روانی، مانند: افسردگی و اضطراب
مطلب مفید برای شما : بیماری عدم نزول بیضه چیست
عوارض
- استرس و افسردگی
- نارضایتی جنسی
- اعتماد به نفس پایین
- مشکل در رابطه با شریک زندگی
- مشکلات باروری
پیشگیری از اختلال نعوظ
بهترین راه پیشگیری از اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی، انتخاب سبک زندگی سالم و درمان و پیگیری به موقع سایر اختلالات پزشکی، روانی و بیماریها است:
- درمان به موقع دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و سایر بیماریهای مزمن
- انجام غربالگری و چکآپ منظم
- خودداری از مصرف سیگار، الکل و اعتیاد به مخدرها
- کاهش استرس و اضطراب روزانه
- انجام فعالیتهای فیزیکی به شکل منظم
- درمان و پیگیری اختلالات مود و روان مانند افسردگی و اضطراب
تشخیص ناتوانی جنسی
در صورتی که پزشک به اختلال نعوظ شک کند، ممکن است علاوه بر معاینه آلت تناسلی، بیضهها و اعصاب، آزمایشهایی را برای بررسی علل زمینهای که ممکن است یاعث ایجاد این شرایط شوند، درخواست کند:
- آزمایش خون، برای بررسی دیابت، بیماریهای قلبی و سطح تستوسترون و پرولاکتین
- آزمایش ادرار، برای بررسی دیابت و سایر علل زمینهای
- سونوگرافی، بررسی جربان خون عروق آلت تناسلی
- بررسی اختلالات روانی و مود مانند افسردگی، اضطراب
درمان ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ
نکته مهم در درمان اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی درمان علت زمینهای است. پس از درمان و مدیریت مناسب علت زمینهای، ممکن است بر اساس شدت و سایر شرایط، برخی برنامههای درمانی نیاز باشد:
- داروهای خوراکی مانند: سیلدنافیل سیترات (ویاگرا)، که باعث افزایش اثر نیتریک اکساید میشوند. در نتیجه استفاده از این داروها، جریان خون آلت تناسلی افزایش پیدا کرده و همچنین عضلات دخیل در نعوظ نیز ریلکس میشوند. در نهایت فرد میتواند نعوظ بهتری را در پاسخ به تحریکات جنسی تجربه کند. این داروها میتوانند باعث عوارض جبران ناپذیری شوند و مصرف آنها باید با دستور پزشک و زیر نظر پزشک باشد.
- تستوسترون، در برخی افراد علت ناتوانی جنسی کاهش سطح تستوترون است. جایگزینی دارویی این هورمون میتواند درمان مناسبی برای این افراد یاشد.
- داروهای تزریقی مانند: آلپروستادیل، تزریق داروها در قاعده پنیس و در درون اجسام غاری آلت تناسلی انجام میشود. مصرف این داروها نیز باید با دستور پزشک و زیر نظر پزشک انجام شود.
- آلپروستادیل داخل پیشآبراهی (Muse)، در این روش تزریق آلپروستادیول به داخل پیشآبراه آلتی انجام میشود.
در صورتی که درمانهای دارویی پاسخ مناسبی ایجاد نکنند، ممکن است نیاز به انجام مداخلات درمانی دیگری باشد:
- پمپ آلت تناسلی (دستگاه وکیوم)، این وسلیه لولهای توخالی است که با کشیدن هوا و ایجاد محیط خلا در اطراف آلت تناسلی، باعث ورود خون به داخل عروق آلت تناسلی میشود. پس از ایجاد نعوظ، با قرار دادن حلقهای از بازگشت خون جلوگیری میشود.
- پروتز (ایمپلنت) آلت تناسلی، این روش در صورت شکست سایر برنامههای درمانی انجام میشود. در این روش جراح دو دستگاه کوچک را در دو طرف آلت تناسلی قرار میدهد، تا به ایجاد نعوظ در بیمار کمک کند. انواع مختلفی از ایمپلنتهای آلت تناسلی وجود دارند که بر اساس مزایا و معایب هر کدام و شرایط بیمار تعبیه میشوند.
درمان اختلالات زمینهای روانی مانند افسردگی میتواند به بهبود ناتوانی جنسی کمک کند. یرخی از مطالعات از تاثیر انجام ورزشهای بیهوازی در بهبود اختلال نعوظ خبر میدهند.
دلایل ناتوانی جنسی در مردان چیست؟
دلایل فیزیکی و روانشناختی متعددی برای اختلال نعوظ وجود دارد: و دیابت و مشکلات قلبی و عروقی و آسیب های فیزیکی و یا عمل های جراحی ( نظیر پروستات، مثانه، کلون و مقعد) و آسیب های وارد شده به نخاع و استفاده از دارو و مشکلات هورمونی و شیوه زندگی (استعمال دخانیات، مصرف زیاد الکل، چاقی و نداشتن فعالیتهای ورزشی)
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر در خصوص مطلب ” ناتوانی جنسی چیست “ سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.