بیماری آلت تناسلی نهفته (دفن شده) چیست؟
آلت تناسلی نهفته (دفن شده)، شرایطی مادرزادی یا اکتسابی است که در آن تمام یا بخشی از آلت تناسلی، توسط پوست و چربی ناحیه تناسلی، قسمت تحتانی شکم، ران و یا اسکروتوم (کیسه بیضه) مخفی شده است.
مردان در تمام سنین میتوانند به این بیماری مبتلا شوند.
میزان ابتلا در نوزادان بسیار بیشتر است و باعث میشود آلت تناسلی کودک کوچک به نظر برسد. این شرایط با کوچک بودن مادرزادی آلت تناسلی (میکروپنیس) فرق دارد. در آلت تناسلی نهفته، برخلاف میکروپنیس، آلت تناسلی دارای طول و ابعاد نرمال است. اما توسط چربی و پوست مخفی شده است. عدم درمان این بیماری میتواند باعث بروز عوارض مهمی شود. در این مطلب نگاهی به علل، عوارض و درمان این عارضه میاندازیم.
متاسفانه در این افراد شاهد کاهش کیفیت رابطه جنسی، عدم رضایت شریک جنسی و کاهش اعتماد به نفس هستیم. در ادامه این مطلب در مورد علتهای بروز آلت تناسلی نهفته و روشهای درمان آن توضیح خواهیم داد.
علایم ناشی از آلت تناسلی نهفته (دفن شده) چیست؟
علایم ناشی از آلت تناسلی نهفته در نوزادان:
- کوچک بنظر رسیدن آلت تناسلی کودک
- مشکلات ادراری
علایم ناشی از آلت تناسلی نهفته (دفن شده) در سنین بالاتر:
- درد و اشکال در دفع ادرار
- اختلال و درد هنگام نعوظ
- بالانتیس، التهاب سر آلت تناسلی
علل ایجاد آلت تناسلی نهفته چیست؟
این بیماری میتواند به شکل مادرزادی یا اکتسابی بروز پیدا کند. میزان ابتلا به شکل مادرزادی و در نوزادان و کودکان کمتر از دو سال بسیار بالاتر است. شواهدی مبنی بر ارثی بودن این بیماری وجود ندارد.
برخی از علل شایع آلت تناسلی نهفته (دفن شده) عبارتاند از:
- آبنورمالیتیها و مشکلات مادرزادی، مانند: ضعف مادرزادی در لیگامان (رباط) متصل کننده آلت تناسلی به ساختارهای عمقیتر
- چاقی، چربی اضافی در ناحیه تناسلی و شکم. شایعترین علت آلت تناسلی دفن شده چاقی بیش از حد شکمی خصوصاً چربیهای ناحیه عانه (قسمت زیرین شکم) است. این بافت چربی برخلاف بافت چربی شکم، از نوع چربیهای مرده است و متاسفانه به کاهش وزن پاسخ خیلی مناسبی ندارد و علاوه بر آن با رشد بیش از حد این بافت چربی، اتصالات پوستی آلت تناسلی به شکم و لگن بهتدریج جدا میشود و پوست آلت تناسلی حالت «تلسکوپی» به خود میگیرد.
- لیکن اسکلروزیس، بیماری التهابی پوستی که بیشتر پوست ناحیه تناسلی را درگیر میکند.
- لنف ادم، تورم کیسه بیضه در نتیجه تجمع مایع لنفی میتواند باعث ایجاد این شرایط شود.
- عوارض ناشی از ختنه مانند: تورفتگی آلت تناسلی پس از ختنه
- یکی دیگر از علتهای آلت تناسلی نهفته، جراحیهای مکرر بر روی آلت تناسلی خصوصاً در افراد مبتلا به هیپوسپادیاس است که منجر به از بین رفتن و کاهش پوست تنه آلت تناسلی در نتیجه ی هر مرحله از جراحی میشود که باعث کشیده شدن آلت به داخل میشود.
- عفونتهای شدید در ناحیه پوست آلت تناسلی که پس از درمان باعث ضخیم شدن پوست آلت تناسلی شده و قابلیت ارتجاع پوست را از بین میبرد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به نهفتگی آلت تناسلی هستند؟
عارضه آلت تناسلی نهفته، بیشتر در نوزادان و کودکان رخ میدهد؛ نه در مردان جوان و بزرگسال. هنگامی که پسران بزرگ میشوند و به سن جوانی میرسند، روند طبیعی رشد بدن آنها، معمولا” مشکلاتی نظیر این عارضه را برطرف میکند.
مطلب خواندنی برای شما : انحنای آلت تناسلی چیست
تشخیص آلت تناسلی نهفته
تشخیص آلت تناسلی نهفته، با مشاهده و معاینه فیزیکی توسط پزشک صورت میگیرد و نیاز به انجام آزمایش و تست تصویربرداری نیست. در این معاینات، پزشک مقدار پوست اضافه آلت تناسلی برای انجام جراحی و میزان چسبندگی پوست به بافتهای زیر آن را بررسی خواهد کرد. همچنین در این معاینات، پزشک زاویه اتصال رباطهای عمیق آلت تناسلی را به بدن، ارزیابی میکند.
درمان آلت تناسلی دفن شده چیست؟
درمان آلت تناسلی نهفته چه در نوزادان و چه در سنین بالاتر میتواند سخت باشد. درمان موفقیت آمیز مبتلایان به این شرایط، به درمان علت زمینهای وابسته است. تشخیص این بیماری با معاینه و مشاهده بالینی انجام میشود.
در بسیاری از موارد، نوزادان و کودکان مبتلا، به شکل خودبهخودی بهبود مییابند. در صورت عدم بهبودی خودبهخودی در سن پایین و یا ابتلای به این بیماری در سنین بالاتر، ممکن است با توجه به علت زمینهای، مداخلات درمانی مانند جراحی نیاز باشد:
- ثابت کردن رباطهای متصل کننده قاعده آلت تناسلی به استخوان پوبیس (شرمگاهی)
- لیپوساکشن در مواردی که علت زمینهای چاقی است.
- پیوند پوست برای نواحی از آلت تناسلی که از پوشش پوستی خوبی برخوردار نیست.
- ابدومینوپلاستی، که به حذف پوست و چربی اضافی در آن ناحیه گفته میشود.
- اسکو تونکتومی، در این جراحی، لایه چربی قسمت فوقانی ناحیه تناسلی حذف میشود.
- پانیکولکتومی، حذف پانوس (پوست و چربی اضافی ناحیه تناسلی و رانها)
درمان جراحی، باعث میشود تا عملکرد و ظاهر آلت تناسلی تا حدود زیادی به شرایط نرمال آن بازگردد. احتمال بازگشت و عود مجدد این بیماری پس از جراحی بسیار پایین است. وزن مناسب و سبک زندگی سالم، نقش مهمی در حفظ نتایج مثبت ناشی از جراحی در طولانی مدت دارد.
سایر روشهای درمانی که همراه با روشهای گفته شده به کار میروند:
داروها: در صورت ابتلا به عفونت و التهاب ثانویه به آلت تناسلی نهفته، ممکن است مصرف دارو نیاز باشد. اما دارو به تنهایی باعث درمان این عارضه نمیشود.
روانپزشکی: در صورت ابتلا به عوارض روانی ناشی از این بیماری، مانند: اعتماد به نفس پایین و افسردگی، مراجعه به روانپزشک میتواند کمک کننده باشد.
ورزش و کاهش وزن: ممکن است پزشک از شما درخواست کند تا برنامه ورزشی برای کاهش چربی ناحیه تناسلی و شکم داشته باشید. با وجود این در بسیاری از موارد، کاهش وزن به تنهایی باعث درمان این عارضه نمیشود. اما کاهش وزن و کاهش چربی ناحیه تناسلی و شکم، تاثیر بسیاری در کاهش عوارض و افزایش احتمال موفقیت جراحی دارد.
این جراحی بهصورت سرپایی انجام شود و تنها نیاز به بستری چند ساعته دارد.
عوارض و مشکلات ناشی از آلت تناسلی پنهان چیست؟
از جمله خطرات مربوط به آلت تناسلی نهفته عبارت است از:
- مشکلات ادراری و انسداد مسیر ادراری
- افزایش احتمال ابتلا به عفونتهای سیستم ادراری و تناسلی
- اختلال نعوظ یا نعوظ دردناک
- مشکلات روانی مانند: افسردگی و اعتماد به نفس پایین
- فیموزیس، ناتوانی در پس کشیدن پوست ناحیه ختنهگاه
- ایجاد اشکال در حفظ بهداشت ناحیه تناسلی
- ناتوانی در برقراری رابطه جنسی
- افزایش احتمال ابتلا به بدخیمیهای آلت تناسلی مانند: اسکواموس سل کارسینوما
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب آلت تناسلی نهفته سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.
سوالات متداول
بهترین روش، برای معالجه آلت تناسلی نهفته چیست؟
آلت تناسلی نهفته، با جراحی، کاملا قابل درمان است. در این جراحی، پزشک پوست اضافی، چربی و بافت اسکار را برای آزاد کردن آلت تناسلی، برمیدارد؛ در این عارضه، جراحی، کارآمدترین راه درمان است.
آیا آلت تناسلی نهفته، موجب نارضایتی جنسی میگردد؟
بله، این عارضه باعث اختلال در عملکرد جنسی و نارضایتی بیمار میشود.
آیا با وجود آلت تناسلی نهفته، میتوانم رابطه جنسی داشته باشم؟
مردانی که مبتلا به عارضه آلت تناسلی نهفته هستند، مشکل نعوظ نیز دارند؛ البته اگر به حالت نعوظ نیز برسند، با درد همرا است. در نتیجه برقراری رابطه جنسی، برای آنها مشکل و درد ناک است.
آیا مردانی که آلت تناسلی نهفته دارند میتوانند صاحب فرزند شوند؟
آیا کاهش وزن، عارضه آلت تناسلی نهفته را برطرف میکند؟
اگر چربی اضافی، دلیل اصلی نهفتگی آلت تناسلی باشد، بله؛ اما در موارد دیگر وزن کم کردن به تنهایی، مشکل را حل نمیکند.
آیا ممکن است که ناگهان دچار عارضه آلت تناسلی نهفته شویم؟
بله، این عارضه، ممکن است در هر سن و زمانی رخ دهد.