ردکردن این

بیماری پروستات چیست؟ (علائم تشخیص و درمان آن‌ها)

آنچه در این مقاله می خوانید :

بدخیمی های پروستات چه بیماری هایی هستند؟

 

پروستات چیستپروستات چیست : بدخیمی‌ها، دسته‌ای از بیماری‌ها هستند که در نتیجه رشد خارج از کنترل سلول‌های بدن پدید می‌آیند. مهم‌ترین نکته در درمان انواع بدخیمی‌ها، تشخیص زودهنگام و مناسب و در نتیجه درمان به‌موقع است. بدخیمی‌های پروستات، بیماری‌هایی هستند که در نتیجه رشد خارج از کنترل سلول‌های غده پروستات بوجود می‌آیند. بدخیمی‌های پروستات، امروزه شایع‌ترین نوع بدخیمی در مردان شناخته می‌شوند.

پروستات از غدد برون‌ریز بدن، و جزئی از سیستم تولید مثل مردانه است. این غده در زیر مثانه قرار داشته و پیش‌آبراه از وسط آن عبور می‌کند. غده پروستات مایعی قلیایی حاوی یون‌ها و آنزیم‌های مورد نیاز اسپرم برای بارورسازی تخمک را ترشح می‌کند. در نتیجه نقش مهمی را در قدرت باروری سلول‌های جنسی مردانه ایفا می‌کند.

انواع زیادی از بدخیمی‌های پروستات رشد آهسته داشته و به بافت خود پروستات محدود می‌شوند. اما انواعی نیز رشد سریع‌تر داشته و می‌توانند از طریق خون به سایر نقاط بدن رفته و سایر بافت‌های بدن را هم درگیر کنند. این موارد نیاز به پیگیری و درمان جدی‌تری دارند. درکالبدشکافی‌های انجام شده از بسیاری از مردانی که در سن بالا و در اثر عللی دیگر فوت شده‌اند، نشانه‌های پاتولوژیک بدخیمی‌های پروستات مشاهده شده است. اما بسیاری از آنان هیچگونه علامتی از ابتلا را نشان نداده‌اند. به طور کلی بنظر می‌رسد که از هر 9 مرد یک نفر در طول زندگی خود به بدخیمی‌های پروستات مبتلا می‌شود.

 

انواع بدخیمی‌های پروستات

بسیاری از بدخیمی‌های پروستات در دسته آدنوکارسینوم‌ها قرار می‌گیرند و حاصل رشد خارج از کنترل سلول‌های غددی هستند. اما انواع دیگری از بدخیمی‌های پروستات، به شکل نادرتر هم ممکن است ایجاد شوند، مانند: کارسینوما سلول‌های کوچک، تومورهای نورواندوکرین، تومور سلول‌های بینابینی و سارکوما.

 

عوامل مستعد کننده

  • سن: بسیاری از مبتلایان در سنین بالای 50 سال قرار دارند. ابتلا به بدخیمی‌های پروستات در سنین زیر 40 سال بسیار نادر است. به‌طور کلی با افزایش سن احتمال ابتلا افزایش می‌یابد.
  • نژاد: در بررسی انجام شده در ایالات متحده مشخص شده است که احتمال ابتلا به بدخیمی‌های پروستات در سیاه‌پوستان آمریکایی بیشتر است. و این افراد در سن پایین‌تری ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. در مقابل احتمال ابتلا در افرادی با نژاد آسیایی و اسپانیایی پایین‌تر است.
  • چاقی: شانس ابتلا در افراد چاق بیشتر است، همچنین احتمال عدم پاسخ به درمان رابطه مستقیمی با توده بدنی فرد دارد.
  • سابقه خانوادگی: به‎‌نظر می‌رسد که به دلیل نقش برخی از ژن‌های خاص در ایجاد بدخیمی‌های پروستات، احتمال ابتلا در افرادی که دارای فامیل درجه یک مبتلا بوده‌اند بالاتر است.
  • بیماری‌های مقاربتی: بنظر می‌رسد که برخی عفونت‌های تناسلی مانند گنوره‌آ می‌توانند احتمال ابتلا بدخیمی‌های پروستات را در نتیجه التهاب پروستات افزایش دهند.
  • تغذیه: رزیم پرگوشت و پر پروتئین می‌تواند ریسک ابتلا را افزایش دهد.

باوجود اینکه رابطه بین سیگار، الکل و مواد مخدر در افزایش احتمال ابتلا تایید نشده است، اما برخی از مطالعات نشان از تاثیر مثبت ترک اسیگار و الکل در کاهش ریسک ابتلا به بدخیمی‌های پروستات می‌دهند.

 

پیشگیری از بیماری

  • وزن مناسب: داشتن وزن مناسب و انجام حرکات ورزشی به شکل منظم، می‌تواند ریسک ابتلا به بدخیمی‌های پروستات را کاهش دهد.
  • تغذیه: داشتن تغذیه مناسب، و مصرف روزانه سبزیجات و میوه‌ها با تامین نیاز بدن به مواد معدنی و ویتامین‌ها، می‌تواند ریسک ابتلا را کاهش دهد.
  • غربالگری: با انجام غربالگری‌های منظم و مراجعه زودهنگام به پزشک در صورت داشتن علایم و نشانه‌های هشدار دهنده، می‌توان با تشخیص زودهنگام بیماری از بسیاری از عوارض در آینده جلوگیری کرد.

 

بدخیمی‌های پروستات

 

علایم و نشانه های بیماری پروستات

  • مشکلات ادراری شامل شب ادراری، کاهش حجم ادرار، افزایش دفعات ادرار کردن و ادرار خونی
  • انزال خونی
  • مشکل نعوظ یا نعوظ دردناک
  • درد قفسه سینه، پشت و لگن
  • احساس ضعف، خستگی و مور مور شدن در زانوها و پاها
  • کاهش وزن
  • کاهش اشتها

در بسیاری از موارد، این علایم به علت عوامل و بیماری‌های دیگری مانند: هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات یا مشکلات سیستم ادراری ایجاد می‌شوند. وجود این نشانه‌ها و علایم به خودی خود مطرح کننده ابتلای قطعی فرد نیست. و تشخیص قطعی این بیماری با انجام تست‌ها و آزمایش‌های گوناگون انجام می‌شود.

 

مقاله خواندنی برای شما : ناتوانی جنسی در مردان

 

تست‌ های تشخیصی

  • PSA :PSA پروتئینی است که توسط سلول‌های غده پروستات ترشح می‌شوند. در بسیاری از مبتلایان، سطح این پروتئین در خون افزایش می‌یابد. به شکلی که بسیاری از مبتلایان، مقادیر بیش از 4 نانوگرم در دسی لیتر را در خون خود دارند. اما مقادیر کمتر، رد کننده ابتلای به بدخیمی‌های پروستات نیست. این احتمال با افزایش مقادیر PSA به بیش از 10 نانوگرم در دسی لیتر به بالاتر از پنجاه درصد می‌رسد. این تست به عنوان یکی از اولین تست‌ها در ارزیابی مبتلایان احتمالی استفاده می‌شود. در بسیاری از کشورها PSA تست استاندارد برای غربالگری مردان در سنین بالا است. همچینین از این تست برای ارزیابی پاسخ به درمان در مبتلایان نیز استفاده می‌شود.
  • DRE: در این روش، پزشک از طریق رکتوم اقدام به معاینه و لمس غده پروستات می‌کند. در صورت وجود سفتی و یا افزایش سایز غیر طبیعی، ممکن است بررسی‌های بیشتری لازم باشد. از این روش نیز برای غربالگری مبتلایان احتمالی به بدخیمی‌های پروستات استفاده می‌شود.
  • بیوپسی پروستات: برای تایید تشخیص ابتلای فرد، در صورت وجود نشانه‌ها و یافته‌های آزمایشگاهی مشکوک انجام می‌شود. در بیوپسی، بخشی از بافت پروستات برداشته شده، و در زیر میکروسکوپ از نظر تغییرات بدخیم سلولی بررسی می‌شود.

 

درمان بدخیمی پروستات

بدخیمی‌های پروستات در بسیاری از موارد نیاز به درمان ندارند، زیرا در بسیاری از موارد رشد آهسته داشته و محدود به خود غده هستند. درمان تنها در موارد پیشرفته و تهدید کننده حیات انجام می‌شود.

اما در موارد خوش‌خیم نیز ویزیت و بررسی دوره‌ای از نظر پیشرفت سیر بیماری ضروری است. انواع برنامه‌های درمانی شامل جراحی، شیمی درمانی، هورمون تراپی و رادیوتراپی است که بر اساس استیج و گرید و شرایط بیمار ممکن است برای او انجام شود. مهم‌ترین نکته در درمان بدخیمی‌های پروستات، انجام غربالگری‌های دوره‌ای و تشخیص زودهنگام است.

 

امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر در خصوص مطلب ” پروستات چیست “ سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ می‌دهد.

دکتر حجت سلیمی
دکتر حجت سلیمی

جراح و متخصص کلیه و مجارى ادرارى و تناسلى

تمام مقالات

هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!


افزودن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شاید مقاله های زیر برای شما مفید باشد