اندازه طبیعى پروستات ٢٠-٣٠ گرم میباشد.بزرگى پروستات در آقایان نشانه بیمارى پروستات نیست به طورى که ۵٠٪ آقایان بالاى ۵٠ سال و ٩٠٪ آقایان بالاى ٨٠ سال درجاتى از بزرگ شدن پروستات را تجربه میکنند.لیکن در مواردى که افزایش سایز پروستات با اختلال در ادرار کردن همراه باشد ،نیازمند درمان است.
علائم شامل: کاهش فشار ادرار،زور زدن حین ادرار کردن،قطع و وصل شدن جریان ادرار ،بیدار شدن بیش از ١ مرتبه از خواب جهت ادرار کردن،احساس عدم تخلیه کامل ادرار و … میباشد.
بررسى هاى لازم شامل آزمایش ادرار،بررسى میزان کارکرد کلیه با آزمایش خون و سونوگرافى است.
درمان ها شامل درمان دارویى و بر حسب نیاز درمان جراحى لیزرى و یا باز میباشد.
ابتدا توصیه به انجام درمان هاى دارویى مختلف میشود و در صورت پاسخ به درمان ،این داروها میبایست به صورت مادام العمر مصرف شوند.
در مواردى که درمان هاى دارویى موثر نباشند ،بزرگى پروستات منجربه آسیب به جدار مثانه و افزایش ضخامت آن شود و یا منجربه تشکیل دیورتیکول و یا سنگ در مثانه شود،عفونت ادرارى مکرر ایجاد شود،کلیه ها دچار تورم شوند ویا فرد دچار احتباس ادرار شود ،توصیه به جراحى میشود.
یکى از مهمترین بیمارى هایى که ممکن است با بزرگى پروستات اشتباه شود،تنگی مجراى ادرار است که روش افتراق آن انجام سیستوسکوپى و یا عکس رنگى از مجراى ادرار است.
در موارد پروستات هاى کوچکتر جراحى به صورت بسته انجام میشود و در پروستات هاى بزرگتر ،جراحى باز نیاز است.
در جراحى بسته موسوم به TURP،از طریق مجراى ادرارى و بدون نیاز به برش وارد مجرا شده و بافت پروستات تراشیده میشود.
در جراحى باز برش در قسمت پایینى شکم داده میشود و بافت پروستات به صورت کامل خارج میشود.
بر حسب شرایط مابین ٣-١٠ روز سوند مجرا تعبیه خواهد شد.
توصیه سازمان جهانى بهداشت بر این است که کلیه آقایان بالاى سن ۵٠ از لحاظ ابتلا به سرطان پروستات ،تحت ارزیابى سالیانه قرار گیرند.
به طور کلى توصیه میشود تمام آقایان بالاى سن ۵٠ سال ، جهت بررسى وضعیت پروستات وارزیابى سلامت خود،به صورت دوره اى تحت نظر اورولوژیست باشند.
از لحاظ رژیم غذایى توصیه بر مصرف میوه جات و سبزیجات تازه مانند گوجه،کدو و مصرف چایى سبز میشود.