پیچ خوردگی بیضه یا تورشن بیضه چیست؟
پیچ خوردگی بیضه (تورشن بیضه) هنگامی رخ میدهد که طناب اسپرماتیک که تامین کننده جریان خون بیضه است، به علت چرخش بیضهها پیچ میخورد. این پیچخوردگی باعث ایجاد درد و تورم ناگهانی در بیضه میشود. پیچش بیضه شایعترین اورژانس اورولوژی و از شایعترین علل ایجاد درد ناگهانی اسکروتوم (کیسه بیضه) است.
تورشن بیضه در هر سنی، حتی پیش از تولد نیز ممکن است رخ دهد، اما در سنین ۱۲ تا ۱۸ سالگی شایعتر است.
این بیماری یک اورژانس اورولوژی است و نیاز به جراحی فوری دارد. در صورت درمان بهموقع میتوان بیضه را حفظ کرد و از ایجاد عوارض در آینده جلوگیری کرد. بهترین زمان برای درمان تورشن بیضه تا ۴ تا ۶ ساعت پس از آغاز علایم است. در صورت تاخیر در درمان احتمال ابتلا به عوارض ناشی از پیچش بیضه، مانند: از دست دادن بیضه افزایش مییابد.
در ادامه این مطلب با علایم، ریسک فاکتورها و درمان پیچش بیضهها بیشتر آشنا میشویم.
علایم و نشانه های پیچ خوردگی بیضه یا تورشن بیضه چیست؟
علایم و نشانههای پیچخوردگی بیضه شامل موارد زیر است:
- درد ناگهانی در اسکروتوم (کیسه بیضه)
- تورم و برآمدگی کیسه بیضه
- درد شکمی
- احساس تهوع و استفراغ
- تغییر محل قرارگیری بیضه
- تب
- افزایش دفعات دفع ادرار
- احساس گیجی
در صورت وجود علایم و نشانههای زیر فرد باید در اسرع وقت توسط متخصص اورولوژی مورد ارزیابی قرار گیرد.
علل پیچ خوردگی بیضه یا تورشن بیضه چیست؟
در ادامه مطلب پیچ خوردگی بیضه بسیاری از مبتلایان به تورشن بیضه از شرایط مادرزادی رنج میبرند که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. پیچخوردگی بیضه میتواند پس از فعالیت فیزیکی شدید، ضربه و تروما به بیضه، رشد سریع بیضهها در دوران بلوغ و هنگام خواب یا در هوای سرد رخ دهد.
مطلب خواندنی : پروتز بیضه (ایمپلنت بیضه) یا بیضه مصنوعی چیست؟
ریسک فاکتور های پیچ خوردگی بیضه یا تورشن بیضه چیست؟
افراد داری شرایط و ویژگیهای زیر از ریسک بالاتری برای ابتلا به تورشن بیضه برخوردارند:
- سن: پیچش بیضهها در نوجوانان و در سنین ۱۲ تا ۱۸ سال شایعتر است.
- سابقه قبلی تورشن بیضه
- سابقه خانوادگی پیچخوردگی بیضه
عوارض پیچ خوردگی بیضه یا تورشن بیضه چیست؟
در ادامه مطلب پیچ خوردگی بیضه در صورت درمان بهموقع میتوان از بسیاری از عوارض پیچش بیضه جلوگیری کرد. عوارض احتمالی که ممکن است در اثر ابتلا به پیچخوردگی بیضه رخ دهد، شامل موارد زیر است:
- نکروز یا مرگ سلولهای بیضه: در صورتی که تورشن بیضه در زمان مناسب درمان نشود، ممکن است سلولهای بیضه بهشکل برگشت ناپذیر و دائمی آسیب ببینند. در صورت ایجاد این شرایط ممکن است لازم باشد تا بیضه درگیر با جراحی خارج شود.
- آتروفی و کوچک شدن بیضهها: در صورت عدم درمان، ممکن است بیضه درگیر کوچک شود.
- ابتلا به عفونت: در صورت نکروز بیضهها و عدم حذف جراحی بیضه درگیر، احتمال ایجاد گانگرن و عفونتهای تهدید کننده حیات وجود دارد.
- تغییر شکل بیضهها و اسکروتوم: خروج یکی از بیضهها ممکن است باعث ایجاد مشکلات ظاهری و اختلال مود و روان شود. استفاده از پروتزها و ایمپلنتهای بیضه (بیضه مصنوعی) به بهبود این شرایط کمک میکند.
- نازایی: در صورتی که بیضهها دچار آسیب دائمی شوند، احتمال نازایی در فرد وجود دارد. با این وجود جضور یک بیضه سالم برای باروری فرد کافی است.
تشخیص و درمان پیچ خوردگی بیضه یا تورشن بیضه چگونه است؟
تشخیص پیچخوردگی بیضه با معاینه فیزیکی و انجام روشهای عکس برداری مانند سونوگرافی انجام میشود. در اغلب موارد درمان تورشن بیضه با جراحی (اورکیوپکسی) انجام میشود. در موارد نادری ممکن است پزشک بتواند تورشن بیضه را بدون جراحی درمان کند.
اورکیوپکسی با بیهوشی عمومی انجام میشود. این جراحی باید در کمتر از ۶ ساعت از آغاز علایم انجام شود، در غیر این صورت احتمال نکروز و از دست رفتن بیضه درگیر وجود دارد. در طول جراحی پزشک با ایجاد برشی کوچک در اسکروتوم اقدام به اصلاح شرایط ایجاد شده میگیرد.
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب ” پیچ خوردگی بیضه “ سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.