بررسی بیماری های مقاربتی در مردان
بیماری های مقاربتی در مردان : بیماری های منتقله از راه جنسی یا بیماری های مقاربتی به دستهای از عفونتها گفته میشود که از طریق رابطه جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) بیش از 20 نوع بیماری مقاربتی وجود دارد. تعداد زیادی از افراد در طول زندگی خود به بیماری های مقاربتی مبتلا میشوند اما خوشبختانه اکثر این بیماریها قابل درمان هستند. ماهیت بیماری های مقاربتی در مردان و زنان یکی است اما علائم، سیر بیماری، پیش آگهی و … میتواند در زنان و مردان متفاوت باشد. در این مطلب در مورد بیماری های مقاربتی در مردان، پیش گیری و درمان آن صحبت خواهیم کرد.
عملکرد دستگاه تولید مثل در مردان به چه شکل است؟
بیماری های مقاربتی در مردان میتواند بخشهای مختلفی از دستگاه تولیدمثل و یا دیگر اعضای بدن را درگیر و دچار مشکل کند. در ادامه به معرفی بخشهای مختلف این دستگاه و وظایف آن میپردازیم. دستگاه تولید مثل مردان برای انجام وظایف زیر اختصاصی شده است:
- تولید، نگهداری و انتقال اسپرم و مایع منی
- تخلیه اسپرم و مایع منی در مسیر دستگاه تولید مثل زنانه
- تولید و ترشح هورمونهای جنسی مردانه
دستگاه تولیدمثل در مردان به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم میشود:
بخش خارجی:
- آلت تناسلی یا پنیس (penis)
- کیسه بیضه یا اسکروتوم (scrotum)
- بیضه یا تستیس (testis)
بخش داخلی:
- وازودفران (vasodeferens): مجرایی که از بیضه شروع شده و تا مجرای انزال ادامه پیدا میکند.
- مجرای انزال
- مجرای ادرار
- غدد وزیکول سمینال: این غدد بخشس از مایع منی را تولید و ترشح میکنند.
- غده پروستات
- غدد کوپر
علائم بیماری های مقاربتی در مردان چیست؟
در برخی موارد بیماری های مقاربتی در مردان هیچ علامتی ندارد اما اغلب اوقات میتوانیم علائمی را در شخص مبتلا به این دسته از بیماریها پیدا کنیم. این علائم به شرح زیر است:
- سوزش و خارش در آلت تناسلی
- خروج اندک و چکهای ترشحات
- درد در ناحیه لگن
- زخم، ضایعات برآمده یا تاول بر روی آلت تناسلی، اطراف مقعد یا دهان
- سوزش و درد هنگام تخلیه ادرار و یا در هنگام حرکات رودهها
- تکرر ادرار و مراجعه زودهنگام برای تخلیه آن
عامل بوجود آورنده ی بیماری های مقاربتی در مردان و زنان چیست؟
باکتریها و ویروسهایی که برای ادامه حیات به محیط گرم و مرطوب نیاز دارند عامل بهوجود آورندهی این بیماریها هستند. این عوامل بیماریزا در طول رابطهی جنسی از شخصی به شخص دیگر انتقال مییابد و میتواند از طریق آلت تناسلی مردانه، واژن، مقعد و دهان منتقل شود.این عفونتها ممکن است از عوارض خفیف تا تهدید جانی را برای بیمار ایجاد کنند.
بیماری های مقاربتی در مردان چگونه منتقل میشوند؟
بیماری های مقاربتی در مردان از طریق مایعات بدن منتقل میشوند. اغلب اوقات این اتفاق در هنگام رابطه جنسی از طریق واژن، مقعد و یا دهان رخ میدهد. برخی از بیماری های مقاربتی از طریق خون آلوده نیز منتقل میشوند. معتادان تزریقی که از سرنگ مشترک استفاده میکنند در معرض این نوع از انتقال هستند. همچنین مادر میتواند در طول حاملگی، زایمان و شیردهی بیماری خود را به فرزند منتقل کند. بیماری های مقاربتی از طریق ارتباطات معمولی نظیر دست دادن، استفاده از پوشاک و یا استفاده از توالت مشترک منتقل نمیشود.
احتمال ابتلا به بیماری های مقاربتی در مردان در چه افرادی بیشتر است؟
هر شخصی میتواند به بیماری های مقاربتی مبتلا شود اما افراد جوان و نوجوان در خطر بیشتری هستند چرا که در این گروهها هیجانات جنسی بیشتر و آگاهی در مورد روشهای پیشگیری از این بیماریها کمتر است. معتادان تزریقی که از سرنگ مشترک استفاده میکنند نیز در خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی هستند.
بیماری های مقاربتی در مردان چگونه تشخیص داده میشوند؟
مهمترین بخش تشخیص بیماری های مقاربتی گرفتن شرححال و وضعیت روابط جنسی بیمار است. بسیار مهم است که در هنگام مراجعه به پزشک خود، با او صادق باشید چرا که متاسفانه به دلیل مناسبات فرهنگی و شرم ناشی از آن ممکن است بیماران شرح حال ناکاملی به پزشک خود بدهند و او را گمراه کنند. پزشک شما میتواند برای استفاده از بررسیهای آزمایشگاهی از ترشحات پنیس و یا واژن نمونهگیری کند. این آزمایشها مشخص میکنند که عامل بیماری چه نوع باکتری و یا ویروسی است. پزشک شما ممکن است آزمایشهای دیگری نیز درخواست کند:
- آزمایش خون: این آزمایش نشان میدهد که آیا عامل بیماری در خون نیز وجود دارد یا نه.
- آزمایش ادرار: در این آزمایش وجود باکتری در ادرار بررسی میشود.
- نمونه گیری از ترشحات: با این آزمایش مشخص میشود که آیا کانون عفونت فعالی در دستگاه تولیدمثل وجود دارد یا خیر. همچنین عامل بیماری از بررسی این نمونه کشف میشود.
درمان بیماری های مقاربتی در مردان چیست؟
بسته به نوع عامل بیماریزا درمانهای متفاوتی برای این بیماران وجود دارد. شایع ترین عوامل بیماریزا به شرح زیر است:
· کلامیدیا: شایع ترین باکتری عامل بیماری های مقاربتی در مردان است. این بیماران گاهی بدون علامت هستند. در مردان ممکن است علائمی مانند سوزش ادرار و خروج ترشحات از پنیس دیده شود. درصورت وجود رابطه جنسی مقعدی درد و خونریزی در این ناحیه میتواند دیدهشود. این بیماری با تجویز آنتیبیوتیک درمان میشود.
- سوزاک یا گنوره: این عفونت میتواند ناحیه تناسلی، راستروده و گلو را درگیر کند. شخص مبتلا ممکن است علائمی نظیر سوزش ادرار و ترشح عفونت را از خود نشان دهد. این بیماری با تجویز آنتیبیوتیک درمان میشود.
- سیفلیس: عامل این بیماری میتواند برای شخص مبتلا تهدید جانی ایجاد کند. زخمهای ایجاد شده در این بیماری کانون انتشار آن هستند. این زخمها در ناحیه تناسلی، کف دستها و پاها دیده میشوند. برای درمان این بیماری آنتیبیوتیک تجویز میشود.
- تبخال یا هرپس تناسلی: این عفونت بسیار شایع است. عامل این بیماری ویروس است که دو نوع دارد؛ یکی با تماس غیرجنسی منتقل میشود و میتواند در ناحیه لب تبخال ایجاد کند. نوع دیگر این ویروس از طریق مایعات جنسی منتقل میشود و در ناحیه تناسلی ایجاد تاول میکند.
- سندرم نقص ایمنی اکتسابی یا ایدز
- هپاتیتB: این ویروس باعث ایجاد آسیب جدی در سلولهای کبدی میشود و انتقال آن از طریق مایعات بدن است. البته واکسن هپاتیتB در برنامه واکسیناسیون کشوری وجود دارد اما همچنان احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد. درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما داروها به کنترل وضعیت بیمار کمک میکنند.
- زگیل تناسلی یا HPV: زگیل تناسلی اخیرا شیوع بسیار بالایی پیدا کرده است. عامل ایجاد این بیماری ویروس HPV است که میتواند باعث ایجاد زگیل تناسلی شود. شخص مبتلا ممکن است علامتی از خود نشان ندهد. در صورت وجود زگیل در این بیماران آنها را میسوزانند و یا فریز میکنند.
- عفونت انگلی تریکومونیازیس: عامل به وجود آورنده این بیماری انگل است. مردانی که به این بیماری مبتلا هستند ممکن است علائمی نظیر خارش و یا التهاب را در آلت تناسلی خود نشان دهند. وجود ترشحات و سوزش ادرار نیز از دیگر علائم این بیماری است.
بعد از درمان
اکثر بیماری های مقاربتی در مردان قابل درمان هستند. البته برخی از آنها ممکن است به طور مزمن و حتی تا اخر عمر بیمار را همراهی کنند. بیاریهای مقاربتی میتوانند با رفتارهای پر خطر جنسی مجددا شخص را مبتلا کنند. اگر شما از نظر جنسی فعال هستید بهتر است که به طور منظم توسط پزشک بررسی شوید. همچنین رعایت نکات بهداشتی و استفاده از لوازم پیشگیری نقش مهمی در حفظ سلامتی شما خواهد داشت.
سوالی دارید ؟
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب “بیماری های مقاربتی در مردان” سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.