به دست آوردن و حفظ هر چیز ارزشمندی هزینهای دارد. کم هزینه ترین راه برای حفظ سلامتی، کسب آگاهی در مورد بدن و بیماری های آن است که ممکن است با آنها مواجه شویم. بیماری های بیضه در آقایان از جمله مسائلی است که امکان دارد افراد در طول زندگی خود با آن درگیر شوند. این بیماریها میتوانند از مشکلاتی در عملکرد جنسی و باروری تا تهدید حیات را برای افراد ایجاد کنند. در این مطلب در مورد انواع بیماری های بیضه در آقایان و علائم آنها صحبت میکنیم تا در صورت مشاهده هرکدام از این موارد، جهت درمان به موقع، به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

آیا بیماری های بیضه در آقایان نگران کننده هستند؟
خوشبختانه شیوع بیماری های خطرناک در بیضه کم است اما در همین ابتدا تاکید میکنیم که در صورت مشاهده هرگونه تغییر در بیضهها اعم از ایجاد توده، تغییر در قوام بیضه، درد و … در اسرع وقت به اورولوژیست خود مراجعه کنید. احساس شرم ناشی از مناسبات فرهنگی ممکن است باعث مراجعه دیرهنگام افراد به پزشک شود که معمولا نتیجه خوبی ندارد. سرطان بیضه جدی ترین و خطرناک ترین بیماری مربوط به بیضه است که زمان تشخیص آن در سیر و نتیجه درمان تاثیر بهسزایی دارد.
انواع بیماری های بیضه در آقایان کداماند؟
سرطان بیضه:
مانند سایر سرطانها، در اثر ایجاد جهش در سلولهای بیضه و رشد افسار گسیخته این سلولها، سرطان بیضه ایجاد میشود. روند ایجاد و پیشرفت سرطان بیضه آهسته و معمولا بدون درد است. در اکثر موارد فرد با لمس یک توده و یا سفتی در بیضه، متوجه غیرمعمول بودن شرایط شده و به پزشک مراجعه میکند. سرطان بیضه از جمله بیماری های بیضه در آقایان است که خوشبختانه در بیشتر موارد، تشخیص زودهنگام و پیگیری درمان آن باعث بهبودی کامل بیمار میشود.
پیچ خوردگی بیضه (تورشن بیضه):
پیچ خوردگی یا تورشن بیضه از اورژانسهای اورولوژی است. در این بیماری در اثر چرخش یکی از بیضهها به دور خود، عروق خونی مسدود شده و خون رسانی به بیضه مختل میشود. در این شرایط تنها چند ساعت زمان نیاز است تا بیضه در اثر تغذیه نشدن دچار مرگ سلولی شود. تورشن بیضه از جمله بیماری های بیضه در آقایان است که در صورت عدم درمان اورژانسی تغییرات برگشتناپذیری ایجاد میکند. تورشن بیضه در هر سنی رخ میدهد اما سن شایع آن در هنگام بلوغ و حدود ۱۰ تا ۱۵ سالگی است.پ
علامت اصلی این بیماری درد شدید و ناگهانی در بیضه است که در بعضی از موارد در خواب اتفاق افتاده و شخص با درد شدید بیضه از خواب بیدار میشود. با توجه به سن شیوع این بیماری، بسیار مهم است که نوجوانان را از وجود این خطر آگاه کنیم تا در صورت احساس درد شدید در این ناحیه، با احساس شرم خود مبارزه کرده و به سرعت والدین و یا پزشک خود را در جریان حال خود قرار دهند.
التهاب اپیدیدیم:
یکی دیگر از بیماری های بیضه در آقایان التهاب اپیدیدیم است. اپیدیدیم یک لوله بلند و پیچ خورده است که در کنار بیضه قرار دارد. وظیفه این عضو نگهداری از اسپرمها تا زمان بلوغ آنها است. التهاب اپیدیدیم میتواند در اثر عفونتهای منتقله از راه جنسی و یا سایر عوامل التهابی از جمله آسیبهای فیزیکی رخ دهد. افزایش فشار اپیدیدیم در اثر جراحی وازکتومی و یا ورود ادرار به داخل آن در هنگام بلند کردن وزنه سنگین نیز از جمله عوامل ایجاد کننده التهاب اپیدیدیم است. این التهاب میتواند طیفی از علائم از سوزش مختصر در بیضه تا درد شدید، تورم و تب را ایجاد کند.
واریکوسل:
واریکوسل در اثر گشاد شدن عروق خونی بیضه ایجاد میشود. این تغییر معمولا مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند به شکلی که ممکن است برخی افراد هیچگاه متوجه وجود آن نشوند. واریکوسل از جمله بیماری های بیضه در آقایان است که میتواند در مواردی منجر به ناباروری شود. همچنین در برخی موارد بیماران از درد ناحیه بیضه شکایت دارند. تشخیص این بیماری با معاینه توسط جراح اورولوژیست صورت میپذیرد و درمان آن جراحی است.
هیدروسل:
هیدروسل در اثر جمع شدن مایع اطراف بیضه ایجاد میشود و معمولا خوشخیم است؛ اما در صورتی که حجم آن زیاد باشد میتواند باعث ایجاد فشار و درد شود. در برخی موارد آسیبهای فیزیکی علت ایجاد آن هستند و در بسیاری از موارد علت مشخصی برای آن یافت نمیشود. در صورت مشاهده تورم در کیسه بیضه ضروری است که به اورولوژیست خود مراجعه کنید چرا که در برخی موارد یک بیماری زمینهای موجب ایجاد هیدروسل میشود و جراح اورولوژیست میتواند با بررسیهای بیشتر خیال شما را از بابت ابتلا به سایر بیماریها راحت کند. هیدروسل نیز از جمله بیماری های بیضه در آقایان است که با جراحی درمان میشود.
اورکیت یا التهاب بیضه:
اورکیت به معنای التهاب بیضه است. در این بیماری یک یا هر دو بیضه دچار التهاب میشوند. علت این التهاب، عفونتهای ویروسی یا باکتریایی و یا بیماری اوریون میتواند باشد. از جمله عواملی که ممکن است باعث اورکیت شوند عفونتهای مقاربتی از جمله سوزاک و کلامیدیا هستند که اهمیت رعایت بهداشت جنسی را بار دیگر ثابت میکنند. تورم، درد، تب، تهوع و استفراغ از جمله علائم این بیماری هستند. درمان اورکیت پس از تشخیص توسط اورولوژیست با دارو انجام میشود.
هیپوگنادیسم:
یکی دیگر از بیماری های بیضه در آقایان هیپوگنادیسم است. در هیپوگنادیسم، بیضهها به مقدار کافی هورمون مردانهی تستسترون ترشح نمیکنند. علت ایجاد این بیماری میتواند در اثر یک مشکل در خود بیضهها و یا در مکانیسمهای کنترل ترشح هورمون باشد که توسط غده هیپوفیز صورت میگیرد. هیپوگنادیسم در اثر عوامل مختلفی از جمله افزایش سن، بیماری، آسیب فیزیکی، برخی داروها، بیضه نزول نکرده و یا عوامل ژنتیکی ایجاد میشود. این بیماری باعث ناتوانی جنسی، مشکلات نعوظ و ناباروری میشود. همچنین کاهش رشد موهای صورت، بزرگ شدن سینهها و علائم شبیه به یائسگی نظیر تغییرات خلق و گُرگرفتگی از عوارض این بیماری به شمار میروند.
بیماری های بیضه در آقایان چگونه درمان میشوند؟
همانطور که در طول این مطلب متوجه شدید، این بیماریها نیازمند طیف مختلفی از درمانها هستند. در بین تمامی بیماری های بیضه در آقایان، سرطان بیضه از اهمیت بیشتری برخوردار است چرا که این بیماری تهدید کننده حیات است. به علاوه تشخیص زودهنگام آن منجر به درمان راحتتر و کم هزینهتر خواهد شد. درمان سرطان بیضه با توجه به نوع سرطان و مرحله پیشرفت آن متفاوت است. در برخی موارد یک جراحی ساده منجر به درمان قطعی میشود و در مواردی علاوه بر جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
به دلیل بدون درد و علامت بودن سرطان بیضه، تشخیص آن در بسیاری از موارد به تعویق میافتد؛ به همین دلیل توصیه میشود که مردان هر ماه بیضه خود را بررسی کنند و در صورت مشاهده و یا لمس هرگونه توده و یا سفتی غیر طبیعی سریعا به اورولوژیست خود مراجعه کنند. سایر بیماری های بیضه در آقایان با علائم مختلفی خود را نشان میدهند و معمولا با دارو و یا جراحی به خوبی درمان میشوند.
سوالی دارید ؟
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب “بیماری های بیضه در آقایان” سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.