پروتز اندام تناسلی چیست؟
پروتز اندام تناسلی، یا ایمپلنت آلت تناسلی، یک روش درمانی است که اکثرا برای ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ (Erectile Dysfunction) یا همان ED به کار میرود. این روش درمانی در صورت عدم پاسخ به سایر درمانها، مانند داروها، پمپ آلت تناسلی، داروهای تزریقی توصیه میشود. این روش درمانی با تعبیه سیلندرهای قابل تورم و باد کردن، یا میلههای منعطف و نیمهسفت درون آلت تناسلی انجام میشود. هر کدام از انواع روشهای ایمپلنت آلت تناسلی مزایا و معایب خاص خود را دارد. این روشها با توجه به شرایط بیمار و شدت ناتوانی جنسی یا نوع بیماری انتخاب میشوند. این عمل درصد موفقیت بالایی در ایجاد نعوظ دارد. در ادامه مطلب نگاهی به انواع روشها، مزایا و معایب هرکدام میاندازیم.
چه افرادی جهت تعبیه پروتز آلت تناسلی مناسب هستند؟
پروتز آلت تناسلی برای افراد با شرایط زیر انجام میشود:
- اختلال نعوظ: در بسیاری از موارد، مبتلایان به اختلال نعوظ با روشهای درمانی دیگر بهبود مییابند. اما در صورت عدم رضایت از پاسخ به سایر درمانها، پزشک ممکن است انجام این عمل جراحی را پیشنهاد دهد.
- پلاک پیرونی: در مبتلایان به موارد شدید پلاک پیرونی که همزمان دچار اختلال نعوظ شدهاند، ممکن است پروتز آلت تناسلی به کاهش علایم و عوارض کمک کند. پلاک پیرونی، بیماری است که در اثر ایجاد اسکار و زخم داخل آلت تناسلی ایجاد میشود. مبتلایان به پلاک پیرونی، دچار خمیدگی آلت تناسلی و درد هنگام نعوظ میشوند.
- افرادی که دچار مشکلات بد شکلی یا آتروفی آلت هستند.
در مواردی ممکن است انجام این عمل جراحی چندان مناسب بیمار نباشد:
- مبتلایان به اختلال نعوظ که به سایر درمانها پاسخ میدهند: به شکل دورهای دچار این عارضه شدهاند و یا پزشک احتمال بهبود خود به خودی را میدهد.
- مبتلایان به بیماری دیابت کنترل نشده
- برخی از عفونتها: مانند عفونتهای سیستم ادراری و پنومونی (عفونت دستگاه تنفسی)
- اختلال نعوظی که به علت مشکلات احساسی و یا رابطه با شریک جنسی بوجود آمده باشد.
- کاهش میل جنسی
- زخم: التهاب یا عارضه پوستی در ناحیه آلت تناسلی یا اسکروتوم
باید توجه داشت که تعبیه پروتز آلت تناسلی، باعث افزایش میل یا لذت جنسی نمیشود. این ایمپلنتها اثری در افزایش طول آلت تناسلی ندارند. در واقع پس از عمل جراحی آلت تناسلی ممکن است کمی کوچکتر از زمان قبل از عمل به نظر بیاید.
مزایای تعبیه پروتز آلت تناسلی چیست؟
اکثر مردان پروتز اندام تناسلی یا ایمپلنت آلت تناسلی را به درمانهای پزشکی ترجیح میدهند چرا که این روش مزایای زیر را به همراه دارد:
- مشکل شما را به صورت بلند مدت درمان میکند.
- هر موقع که بخواهید میتوانید نعوظ داشته باشید.
- نعوظ شما تا هر زمانی بخواهید ادامه خواهد داشت.
- حین رابطه به شما احساس طبیعی میدهد.
- با ارگاسم (اوج لذت جنسی شما تداخل نخواهد داشت)
- هزینههای زیاد درمانهای دارویی را کاهش میدهد.
- کاملا داخل بدن قرار میگیرد.
- طوری طراحی شده که نعوظی کاملا شبیه به نعوظ طبیعی ایجاد کند.
- پروتز طوری طراحی شده است که استحکام لازم را هنگام نعوظ ایجاد کرده و هنگام برگشت به حالت اولیه، کاملا پنهان باشد.
نوع پروتز اندام تناسلی که متخصص بکار میگیرد به نیازها و ترجیحات خود بیمار بستگی دارد. پروتز آلت دارای دو نوع اصلی پروتز منعطف (غیربادی) و پروتز بادی میباشد.
پروتز بادی
اخیرا، متخصصین نوعی پروتز بادی جدیدی را منحصرا برای افراد تراجنسیتی طراحی کردهاند که این پروتز شامل یک پمپ بادی به شکل بیضه بوده و متوقف کنندهای به شکل انتهای پیازی آلت تناسلی دارد.
پروتز بادی دارای دو سیلندر در آلت تناسلی و یک مخزن یا پمپ باد شونده بوده که طی جراحی در کیسه بیضه قرار داده میشود. زمانی که فرد پمپ را فشار داده و رها میکند، این سیلندرها با محلول نمکی پر شده و موجب ایجاد حالت نعوظ در آلت تناسلی میشود.
پروتز بادی دارای ۳ نوع است:
- پروتز بادی یک قطعهای: این نوع پروتز دارای مخزن محلول نمکی در انتهای هر سیلندر در آلت تناسلی میباشد.
- پروتز بادی دو قطعهای یا دو بخشی: در این نوع از پروتز مخزن محلول نمکی در داخل پمپ واقع در کیسه بیضه قرار گرفته است.
- پروتز بادی سه بخشی یا سه قطعهای: در این نوع پروتز مخزن مایع در داخل لگن قرار میگیرد. پروتز بادی سه تکه غالبا از حیث عملکردی و ایجاد حالت نعوظ طبیعیتر از سایر گزینهها میباشد.
ایمپلنتهای بادی
اخیرا، متخصصین نوعی پروتز بادی جدیدی را منحصرا برای افراد تراجنسیتی طراحی کردهاند که این پروتز شامل یک پمپ بادی به شکل بیضه بوده و متوقف کنندهای به شکل انتهای پیازی آلت تناسلی دارد.
پروتز نیمه سفت یا قابل انعطاف
این نوع پروتز آلت تناسلی شامل دو میله انعطاف پذیر است که جراح در آلت تناسلی فرد قرار میدهد. این پروتز به هیچ وجه از حیث اندازه یا سفتی قابل تغییر نبوده و همواره حالت نیمه سفتی خود را حفظ میکند. با این حال، فرد به دلیل ماهیت نیمه سفت آن، میتواند پروتز را براحتی در موقعیت مختلف قرار دهد. از اینرو، با اینکه پروتزها معمولا رو به پایین خم میشوند، اما فرد میتواند این نوع پروتز را حین رابطه جنسی رو به بالا قرار داده و فرم آنرا صاف کند. اما به دلیل اینکه این نوع پروتز باعث میشود آلت تناسلی همیشه حالت نیمه سفت داشته باشد، این امر ممکن است نسبت به پروتز بادی بیشتر موجب آزار فرد شود.
مزایا:
- کنترل سفتی و شلی بسیار عالی آلت
- کنترل کامل بر نعوظ
- دارای روکش ضدباکتری و ضد ویروس ( آنتی بیوتیکی)
معایب:
- نیاز به جاگذاری مخزن در لگن
مقایسه انواع پروتزهای آلت تناسلی
پزشک ممکن است براساس سن، شرایط سلامتی، احتمال عفونت و ریسک فاکتورها یکی از این روشها را پیشنهاد دهد. هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند.
ایمپلنتهای بادی سه بخشی:
مزایا:
- نزدیکترین حالت به نعوظ طبیعی
- حالت طبیعی آلت در زمان عدم نعوظ
معایب:
- تعداد زیاد وسایل و بخشها که احتمال عدم موفقیت پس از عمل را افزایش میدهد.
- نیاز به تعبیه منبع نرمال سالین در دیواره شکم
ایمپلنتهای بادی دو بخشی:
مزایا:
- نزدیکترین حالت طبیعی آلت در زمان عدم نعوظ
معایب:
- پیچیدهتر از میلههای انطاف پذیر است.
- نعوظ بوجود آمده کیفیت پایینتری نسبت به ایمپلنت بادی سه بخشی دارد.
چگونه برای پروتز آلت تناسلی آماده شویم؟
دقت به آمادگیهای لازم قبل از تعبیه پروتز آلت تناسلی برای جلوگیری از عوارض احتمالی ضروری است:
- ارزیابی وضعیت سلامتی، ارزیابی از نظر ابتلا و کنترل دیابت و عفونتهای مختلف
- انجام معاینات و آزمایشات مورد نیاز
- مشخص کردن انتظارات و آمادگی برای عواقب احتمالی
قبل از انجام جراحی ممکن است لازم باشد تا از مصرف داروها و غذاهای خاصی، با توصیه پزشک خودداری کنید:
- خودداری از مصرف برخی از داروها، مانند ضد انعقادها که احتمال خونریزی را در حین عمل افزایش میدهند. بیمار باید درباره داروهایی که مصرف میکند با پزشک خود مشورت کند.
- محدودیت در مصرف غذا و مایعات، ممکن است پزشک از شما درخواست کند تا ساعاتی قبل از عمل از مصرف غذا یا آب خودداری کنید.
- آمادگیهای مراقبتی بعد از عمل
عمل تعبیه پروتز آلت چگونه انجام میشود؟
شما زیر نظر متخصص بیهوشی، با دریافت دارو تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرید. به دلیل عدم هوشیاری کامل، قادر به حرکت نبوده و همچنین هیچگونه دردی را در طول عمل جراحی احساس نخواهید کرد.
متخصص اورولوژی ممکن است کاتتر را از طریق آلت تناسلی وارد مثانه شما بکند. کاتتر لولهای نرم و تو خالی است که امکان خروج ادرار از بدن را میدهد. معمولا پس از اتمام جراحی متخصص اورولوژی کاتتر را از مثانه شما خارج میکند.
متخصص اورولوژی داروی مسکن تزریق میکند تا شما پس از پایان عمل جراحی نیز همچنان بی حس باشید. سپس برشی بروی ناحیه تناسلی شما ایجاد کرده و پروتز را در کانال استوانهای در طول آلت قرار میدهد. این کانال لولهای از بافت اسفنجی بوده که پر از خون شده و موجب نعوظ میشود. پزشک سایز پروتز را به نسبت سایز آلت تناسلی شما انتخاب میکند.
اگر قرار باشد پروتز بادی دریافت کنید، اورولوژیست مخزن را در لگن و پمپ را در داخل کیسه بیضه شما قرار خواهد داد. ممکن است برای جاگذاری این اجزا به برشهای اضافی نیاز باشد اما برش ایجاد شده بسیار کوچک خواهد بود.
پس از جاگذاری پروتز، جراح محل برشهای ایجاد شده را با بخیه قابل جذب میبندد. ممکن است لوله سیلیکونی کوچکی نیز بمنظور تخلیه ترشحات خونی یا مایعات در محل بخیه قرار دهند. پس از بخیه، پانسمان ناحیه اعمال میشود.
مراقبت پس از عمل پروتز آلت تناسلی
برای کاهش درد و کاهش احتمال عفونت، مصرف آنتیبیوتیکها و مسکنها تا چند روز لازم است.
امکان برگشت به محیط کار پس از چند روز ممکن است، اما ریکاوری کامل تا چند هفته به طول میانجامد. امکان برقراری مجدد آمیزش جنسی پس از 4 تا 6 هفته پس از عمل ممکن است.
متخصص بیهوشی تزریق داروی بیهوشی را قطع کرده و شما در عرض چند دقیقه هوشیار (بیدار) خواهید شد اما احساس گیجی و منگ بودن خواهید داشت.
سپس شما به اتاق ریکاوری منتقل خواهید شد تا زیر نظر کادر درمانی بطور کامل هوشیاری خود را بدست بیاورید. پس از اینکه بطور کامل هوشیار شوید ممکن است در ناحیه کشاله ران و لگن خود احساس درد داشته باشید. پرستاران و کادر درمانی تکنیکهای کنترل درد را به شما آموزش داده و ممکن است داروی آنتی بیوتیک نیز برای شما توسط پزشک تجویز شود.
عوارض عمل پروتز آلت تناسلی
جراحی کاشت پروتز آلت تناسلی بطور کلی نوعی جراحی بسیار ایمن و بی خطر است اما در برخی موارد احتمال بروز عوارض زیر وجود دارد:
- خونریزی غیرقابل کنترل بعد از جراحی که گاهی انجام دوباره عمل را ضروری میسازد.
- آسیب دیدگی مجاری ادراری که نیاز به جراحی ترمیمی داشته و کاشت پروتز را به تاخیر میاندازد.
- عفونت، که در صورت بروز نیاز به برداشتن پروتز خواهد بود.
- ایجاد بافت اسکار بیش از حد
- تحلیل بافت اطراف پروتز
- جابجا شدن پمپ یا مخزن
- نقص مکانیکی یا عملکردی پروتز
- کوتاهی نسبی طول آلت تناسلی بعد از پروتز
- کاهش جریان خون به انتهای آلت تناسلی که نیاز به برداشته شدن پروتز دارد.
ماندگاری پروتز آلت تناسلی چقدر است؟
طول عمر یا ماندگاری پروتز آلت تناسلی نیز به عوامل متعددی وابسته است. از اینرو، فرد باید قبل از انجام عمل با جراح خود در رابطه با انتظارش از ماندگاری پروتز صحبت کند.
تحقیقات نشان میدهند که مورد نقص مکانیکی یا عملکردی پروتز جزو محتملترین موارد نیاز به تعویض پروتز آلت تناسلی است. اگر حتی قبل از نقص مکانیکی پروتز، ۳ الی ۷ سال از کاشت آن گذشته باشد، ممکن است جراح عمل تعویض و جایگزینی پروتز قدیمی با پروتز جدید را توصیه کند. با این حال، امکان ماندگاری پروتز بادی بعد از گذشت ۱۰ سال همچنان 78.2 الی ۸۵ درصد است.
طبق تحقیقات، احتمال شکست عمل در افراد تراجنسیتی که پروتز آلت تناسلی دریافت میکنند بیشتر است. احتمال ماندگاری ۵ ساله پروتز آلت تناسلی در افراد تراجنسیتی ۷۵ الی ۷۸ درصد بوده و احتمال شکست یا نقص مکانیکی ۲۲ درصد خواهد بود. تحقیقات جدیدی در رابطه با احتمال ماندگاری دراز مدت پروتز آلت تناسلی انجام نشده است اما با این حال، پروتز آلت تناسلی بعد از گذشت ۹ ماه از جراحی، ۸۰ درصد احتمال ماندگاری خواهد داشت.
هزینه پروتز آلت تناسلی چقدر است؟
تعیین هزینه دقیق پروتز آلت تناسلی به عوامل متعددی اعم از نوع پروتز و برند و شرکت آن بستگی دارد. همچنین، روش جراحی و عمل نیز در هر فردی متفاوت با دیگری است. کلینیک انتخابی برای انجام عمل و مهارت و تجربه جراح نیز از جمله عواملی هستند که میتوانند موجب متغیر بودن هزینه پروتز آلت تناسلی شوند.
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر در خصوص مطلب پروتز اندام تناسلی سوالی دارید، در قسمت دیدگاهها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.
پرسشهای متداول
آیا انجام پروتز آلت تناسلی موجب افزایش سایز آلت تناسلی میشود؟
انجام پروتز آلت تناسلی موجب افزایش سایز یا بزرگتر شدن آلت تناسلی شما نمیشود. در واقع، با جاگذاری پروتز ممکن است آلت تناسلی شما بطور اندکی کوتاهتر از قبل از جراحی به نظر برسد.
آیا دریافت پروتز آلت تناسلی موجب افزایش میل جنسی میشود؟
خیر، با اینکه پروتز امکان نعوظ را به آلت تناسلی مردان میدهد اما موجب افزایش میل جنسی نمیشود.
آیا بعد از عمل پروتز، همچنان به اوج لذت جنسی خواهم رسید؟
پروتز آلت هیچ گونه مداخله ای با ارگاسم (اوج لذت جنسی و انزال ندارد.)
آیا بعد از عمل پروتز همسر من متوجه آن میشود؟
پروتز کاملا داخل بدن مخفی شده است و در پروتز قابل انعطاف پروتز در حالت غیر از نعوظ کاملا مخفی است.
آیا نعوظ با پروتز آلت با نعوظ طبیعی متفاوت است؟
بله، ممکن است در طول آلت و استحکام آن تفاوت ایجاد شود.