بیماری های مقاربتی چیست ؟
بیماری های مقاربتی (STD)، دستهای از بیماریها هستند که راه اصلی ابتلا به آنها از طریق تماس جنسی با فرد آلوده است. این بیماریها از طریق رابطه واژینال، مقعدی و دهانی از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل میشوند. اما برخی از آنها مانند HPV، که باعث ایجاد زگیل تناسلی میشود، از طریق تماس پوستی نیز میتوانند منتقل شوند. این بیماریها از طریق خون، مایع منی، ترشحات واژن و سایر مایعات بدن، از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل میشوند. بسیاری از آنها، از راههای دیگری مانند: آب و غذای آلوده، فراوردههای خونی آلوده، انتقال مادر به فرزند در زایمان و حاملگی و استفاده از سرنگ مشترک نیز میتوانند افراد سالم را آلوده کنند.
باکتریها، ویروسها، عوامل قارچی و انگلها از علل ایجاد بیماریهای مقاربتی هستند. امروزه تخمین زده میشود که پیش از یک میلیارد نفر در دنیا به یکی از انواع بیماریهای مقاربتی مبتلا هستند، که بسیاری از آنها از ابتلای خود مطلع نیستند. زیرا در بسیاری از موارد، این بیماریها باعث ایجاد علایم و نشانههای بالینی واضح نمیشوند. از مهمترین بیماریهای مقاربتی میتوان به زگیل تناسلی، HIV، گنورهآ و برخی از انواع هپاتیتها اشاره کرد. شایعترین ارگانیسمها، شامل: کلامیدیا، گنورهآ و ویروس HPV است.
در این مطلب نگاهی به بیماریهای مقاربتی، راههای انتقال، درمان و روشهای پیشگیری از ابتلا به آنها میاندزیم.
علایم بیماری های مقاربتی
- درد، سوزش یا احساس نارحتی در هنگام دفع ادرار
- افزایش دفعات دفع ادرار
- درد در هنگام رابطه جنسی
- علایم مشابه آنفولانزا، مانند تب، لرز، احساس خستگی، ضعف و بزرگی گرههای لنفی
- زرد شدن پوست، ملتحمه چشم و مخاط دهان (زردی)
- درد در ناحیه لگن یا درد در ناحیه تحتانی شکم
- وجود ضایعات پوستی در ناحیه آلت تناسلی، کشاله ران، مقعد یا دهان
- تورم و قرمزی در اطراف آلت تناسلی و مقعد و کشاله ران
- خونریزی یا ترشح غیرطبیعی یا بد بو از آلت تناسلی
- درد یا خارش شدید در ناحیه آلت تناسلی، مقعد و کشاله رانها
- نعوظ دردناک
- بزرگی بیضهها یا دردناک بودن بیضهها
- بوی نامطبوع وازن
در ادامه مطلب بیماری های مقاربتی ابتلا به بیماریهای مقاربتی همیشه با ظهور علایم و نشانههای بالینی همراه نیست. نکته مهم این است که فرد مبتلا در این شرایط نیز میتواند بیماری را به شرکای جنسی خود منتقل کند. به همین دلیل انجام بررسی ابتلا به بیماریهای مقاربتی در صورت شک احتمال ابتلا به این بیماریهای از اهمیت فراوانی برخوردار است. در برخی از بیماریهای مقاربتی، پس از مدتی علایم فروکش میکند. تخفیف علایم و نشانهها به معنای عدم ابتلای فرد نیست، و در این حالت نیز بررسی و در صورت نیاز درمان بیماری ضروری است.
ریسکفاکتورها
- رابطه جنسی محافظت نشده
- داشتن شرکای جنسی فراوان
- سایقه ابتلا به بیماریهای مقاربتی
- استفاده از الکل یا داروهای روان گردان
- داروهای تزریقی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
- رابطه جنسی محافظت نشده اخیر
- شریک جنسی مبتلا به بیماریهای مقاربتی
- علایم و نشانههای ابتلا به بیماریهای مقاربتی
- استفاده از سرنگ مشترک
- بارداری
در ادامه مطلب بیماری های مقاربتی انجام برخی از تستهای تشخیصی بر اساس سن، جنس و سبک زندگی ممکن است به صورت سالیانه نیاز باشد. برای مثال توصیه میشود که زنان کمتر از ۲۵ سال که از نظر جنسی فعال هستند، یا زنان با سن بیش از ۲۵ سال که ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماریهای مقاربتی را دارند، سالیانه از نظر ابتلا به کلامیدیا یا گنورهآ بررسی شوند.
تشخیص بیماری های مقاربتی
شخیص بیماریهای مقاربتی به تنهایی بر اساس علایم بالینی ممکن نیست. در صورت شک بالینی، انجام آزمایشهای نشخیصی برای تایید ابتلای فرد ضروری است. این آزمایشها شامل آزمایش خون، ادرار، بررسی ترشحات خارج شده از سیستم تناسلی و در صورت وجود ضایعات پوستی، بررسی این ضایعات است.
پیشگیری
- خودداری از انجام رفتارهای پرخطر جنسی و داشتن شرکای جنسی محدود
- استفاده صحییح از کاندوم که تا حدود بسیاری احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی را کاهش میدهد.
- واکسنها، مانند واکسن هپاتیت B و HPV
- عدم استفاده از سرنگ مشترک یا آلوده در هنگام تزریق
- عدم مصرف الکل یا داروهای مخدر
عوارض و درمان بیماری های مقاربتی
در ادامه مطلب بیماری های مقاربتی بسیاری از بیماریهای مقاربتی قابل درمان هستند. اما انواعی از آنها باعث ایجاد عوارض و مشکلات طولانی مدت برای فرد مبتلا میشوند. برنامه درمانی براساس عامل ایجاد بیماری متفاوت است. درمجموع درمان بیماریهایی که در اثر عوامل باکتریایی ایجاد میشوند راحتتر است. بسیاری از بیماریهای مقاربتی با عامل باکتریایی تنها با دریافت یک نوبت آنتیبیوتیک قابل درمان هستند. در مقابل درمان بیماریهای با عامل ویروسی سختتر بوده و احتمال مزمن شدن آنها بیشتر است. نکته مهم در درمان این دسته از بیماریها این است که در بسیاری از موارد درمان خود فرد و شریک جنسی (حتی در صورت عدم وجود علایم) او باید همزمان باهم انجام شود. عوارض مهمی که ممکن است در اثر ابتلا به بیماریهای مقاربتی برای فرد مبتلا رخ دهد، شامل موارد زیر است:
- مشکلات باروری، نازایی
- سقط جنین
- بارداری خارج رحمی
- زایمان پیش از موعد
- افزایش ریسک ابتلا به HIV
- التهاب بیضهها (اورکیت)
- بیماریهای التهابی لگن
- عوارض بارداری، مانند: افزایش احتمال سقط جنین، ایحاد اختلالات مادرزادی، التهاب چشم و نابینایی در نوزاد
- افزایش ریسک بدخیمیها، مانند: افزایش احتمال ابتلا به بدخیمیهای ناحیه رکتوم و بدخیمیهای سیستم تولید مثل زنان در اثر ابتلا به HPV
- بیماریهای قلبی
- التهاب چشم
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!