تومور کلیه چیست
تومور کلیه چیست : در این مطلب قرار است درباره تومور کلیه همراه شما عزیزان باشیم. اگرچه تومورهای توپر کلیه شیوع کمتری از کیست های خوش خیم آن دارند ولی تومورهای توپر کلیه اغلب ماهیت بدخیم دارند. اکثر این تومورها آدنوکارسینوم بوده که به آنها سرطان سلول های کلیه گفته می شود.
ضایعات متعدد دیگری در کلیه گزارش شده که این ضایعات در اکثر ساختمان های کلیه و بافت های اطراف آن مثل بافت پوششی، ساختمان های عروقی، بافت عصبی و مشتقات مزانشیم دیده می شود.
سرطان کلیه
سرطان کلیه کشنده ترین سرطان در سیستم ادرارى-تناسلى است و ٢-٣٪از تمام سرطان هاى بالغین را شامل میشود.
شیوع آن در آقایان به نسبت خانم ها بیشتر و نسبت ٣-٢ دارد.
تومور کلیه به ندرت در کودکان نیز ایجاد میشود که شایعترین زمان آن در دهه دوم زندگى است.
شایعترین عوامل خطر در افراد مبتلا، شامل مصرف دخانیات، چاقى و فشار خون بالا است.
در برخى موارد عوامل ژنتیکى و زمینه فامیلى نیز گزارش شده است که در این افراد توصیه میشود از سنین پایین تر از لحاظ سرطان کلیه تحت غربالگرى با سونوگرافى قرار گیرند.
جراحی تومور کلیه
در ادامه مطلب تومور کلیه چیست جراحی بسیار سنگین تومور سمپ چپ کلیه بود در همراهی با دوست عزیزمان جناب آقای دکتر اسلامی.
تومور بسیار عمیق بود در نواحی عمقی شکم و غدد لنفی و اطراف آئورت کاملا درگیر بود.
قسمت داخل را ببیند، در این قسمت کاملاً تومور و کلیه برداشته شده. این آئورت است که کاملاً غدد لنفاوی اطرافش پر شده است و این بالا هم تا نزدیک به طحال کاملاً مجبور شدیم تومور را پاکسازی کنیم
[aparat id=”ngzpI”]
علائم سرطان(تومور) کلیه چیست
متاسفانه سرطان کلیه در اکثر موارد بى علامت است و تنها علائم آن میتواند درد مبهم پهلو ویا وجود خون در ادرار باشد. به همین دلیل توصیه به بررسى سالیانه از طریق سونوگرافى در سنین بالا میشود.
سایر علائم که کمتر شایع هستند، شامل موارد زیر است :
- کاهش وزن
- تعریق شبانه و
- تب بدون علت میباشند.
در برخى موارد سرطان هاى کلیه در زمینه کیست هاى کلیوى ایجاد میشوند. به همین علت توصیه میشود که افراد مبتلا به کیست هاى کلیوى به صورت منظم تحت بررسى با سونوگرافى به صورت سالیانه قرار گیرند.
سرطان هاى کلیه تمایل بالایى به ایجاد متاستاز و یا درگیرى سایر اعضاء بدن دارند. به همین علت به محض تشخیص باید به سرعت درمان لازم انجام شود.
شایعترین محل هاى متاستاز شامل استخوان،کبد و مغز میباشد.
روش تشخیص سرطان کلیه
در ادامه مطلب تومور کلیه چیست، ساده ترین روش تشخیصى سونوگرافى است که در موارد مشکوک توصیه به انجام سیتى اسکن با ماده رنگى و یا MRI میشود.
در موارد مشکوک در سیتى اسکن نیز میتوان بر حسب شرایط ،اقدام به نمونه بردارى از توده کرد.
در صورتیکه تشخیص سرطان کلیه در فردى تأیید شود،آزمایشات خون تکمیلى نیز بایستى انجام شود.
درمان سرطان(تومور) کلیه
درمان دارویى وجود ندارد.
تنها درمان ،جراحى است که بر حسب وضعیت بیمار و اندازه تومور از روش هاى مختلف استفاده میشود.
در مواردى که توده کوچک است و در مراحل ابتدایى باشد،میتوان تنها تومور را خارج کرد ولیکن در توده هاى بزرگ، کلیه به صورت کامل خارج خواهد شد.
در صورتیکه کلیه سمت مقابل سالم باشد، معمولا ادامه زندگى با یک کلیه و بدون هیچ گونه مشکلى امکان پذیر است.
لیکن این افراد پس از جراحى به صورت دوره اى باید تحت نظر پزشک باشند.
تومورهای خوش خیم پوششی
آدنوم پاپیلری (آدنوم کورتیکال کلیه)
آدنوم معمولا یک ضایعه خوش خیم و بدون تمایل به متاستاز بوده ولی به عنوان ضایعه پیش سرطانی مطرح شده است. آدنوم پاپیلری بدون علامت شایع ترین تئوپلاسم پوششی کلیه است.
این تومور فقط در قشر کلیه به وجود می آید. شیوع آدنوم پاپیلری با مصرف سیگار، نارسایی پیشرفته کلیه، افزایش سن، جنس مذکر، بیماری ون هیپل لیندو و بیماری پیشرفته عروق کلیه افزایش می یابد.
انکوسیتوم کلیه
انکوسیتوم کلیه ضایعه پاتولوژیک مشخص با سیر بالینی خوش خیم است.
انکوسیتوم حدود ۷-۳% تومورهای کلیه را تشکیل می دهد. نسبت ابتلا مرد به زن تقریبا دو برابر است. اغلب به صورت اتفاقی در یک بررسی تصویری کشف می شود. انکوسیتوم معمولا بدون علامت است ولی گاهی با توده پهلو، هماتوری و درد تظاهر می کنند. متوسط سن بیماران در زمان بروز علائم دهه هفتم عمر بوده که مشابه سرطان کلیه است.
همراهی انکوسینوم با سرطان کلیه در ۷-۳۲% از موارد گزارش شده است. در انکوسیتوم بررسی های تصویری به ندرت تشخیص دهنده بوده و اغلب مانند سایر تومورهای توپر کلیه تظاهر می نماید و ترشح مواد کنتراست را نشان می دهد، همانند آدنوکارسینوم کلیه یک اسکار مرکزی در سونوگرافی با سی تی گاهی دیده می شود که غیراختصاصی است.
آنژیوگرافی به ندرت امروزه در تومورهای کلیه انجام می گردد ولی یک نمای مشخص چرخ درشکه برای انکوسیتوم شرح داده شده است.
به علت فقدان نشانه های تشخیصی در رادیوگرافی، تشخیص انکوسیتوم به ندرت بدون عمل جراحی انجام می گیرد. به علت هم زمانی وقوع تومورهای بدخیم با انکوسیتوم تشخیص با بیوپسی سوزنی پرخطر است، در تومورهای کوچک، نفرکتومی پارشیل همراه با برداشتن یک حاشیه کافی از نسوج اطراف، درمان انتخابی است ولی در تومورهای بزرگ و یا چند کانونی برای برداشتن کامل ضایعه ممکن است به نفرکتومی رادیکال نیاز باشد.
مولتی لوکولار کیستیک نفروما
شامل کیست های متعدد می باشد. خوش خیم است. توزیع سنی دوگانه دارد. در سن ۳-۲ سال و دهه ۵-۶ زندگی شایع است. در بچه ها در جنس مذکر و در سن بالا در زنان شایع است. در بچه ها بدون علامت یا به شکل توده شکم و در بالغین به شکل درد، هماچوری و عفونت ادراری مشخص می شود.
در رادیولوژی به شکل کیست های مولتی لوکوله و متعدد هستند که در تقسیم بندی بوسنیاک در کلاس III و مشکوک به بدخیمی هستند. اغلب این ضایعات با نفرکتومی رادیکال یا پارشیال درمان می شوند.
جراحی برداشتن کلیه
جراحی برداشتن کلیه یا نفرکتومی شامل حذف کامل کلیه یا بخشی از آن است. این عمل ممکن است بصورت : برداشتن بخشی از کلیه (نفرکتومی پارشیال) و برداشتن کامل کلیه نفرکتومی رادیکال) باشد در نفرکتومی پارشیال یا جزئی تنها بخش های از کلیه بیمار یا آسیب دیده کلیه برداشته می شود. اما در نفرکتومی رادیکال، تمام کلیه همراه با بخشی از لوله ای که از کلیه به مثانه متصل است (حالب) و غده ای که در بالای کلیه قرار دارد (غده آدرنال) و بافت های چربی اطراف کلیه برداشته می شود. وقتی که هر دو کلیه ها به طور همزمان برداشته می شود، عمل نفرکتومی دوطرفه نامیده می شود. عمل برداشتن یک کلیه سالم از فرد اهدا کننده به منظور پیوند کلیه، نفرکتومی قبل از اهداء کلیه نامیده می شود
در چه مواقعی از این عمل استفاده می گردد؟
- سرطان کلیه
- وجود سنگ های بزرگ در کلیه در حضور عفونت مقاوم به درمان
- ندرتا نارسایی پیشرفته کلیه و کوچک بودن کلیه که سبب بالا رفتن فشار خون مقاوم به درمان می شود.
- عفونتی که با آنتی بیوتیک درمانی، مداوا نگردد و باعث صدمه به بافت کلیه شود.
- اهدا کلیه
همه انواع جراحی با خطرات و عوارضی همراه هستند. عوارض احتمالی عمل جراحی نفرکتومی عبارتند از: عفونت – خونریزی و نیاز به انتقال خون -عفونت ریه پس از عمل – واکنش های آلرژیک به بیهوشی (در موارد نادر)
نکته مهم : شما با دو کلیه به دنیا آمده اید، اما بدن شما در واقع فقط به یک کلیه نیاز دارد. یک کلیه سالم می تواند به تنهایی کار در کلیه را انجام دهد، اما اگر هر دو کلیه برداشته شود، انجام دیالیز یا پیوند کلیه برای زنده ماندن ضروری است.
اقدامات قبل از عمل جراحی کلیه
۱- در صورت ابتلا و زمینه بیماری و مصرف داروهای خاص و سابقه عمل های جراحی قبلی حتما آنها را اطلاع دهید و آزمایشات و مدارک پزشکی مربوطه را نشان دهید ٢–باید از یک روز قبل از عمل جراحی در بیمارستان بستری شوید تا آمادگی های لازم ( آزمایش خون, نوار قلب ,عکس ریه و …) برای شما انجام شود . ٣- از ساعت ۱۲ شب قبل از عمل ناشتا باشید ۴- موهای بدن خود را از از بالای ناف تا زانوها بتراشید وجود مو میتواند باعث عفونت بعد از عمل شود ۵- صبح قبل از عمل همه وسایل فلزی ، دندانهای مصنوعی و لباسهای زیر خود را قبل از رفتن اتاق عمل خارج کرده لباس مخصوص اتاق عمل را بپوشید ۶- داروهایی که باعث خونریزی میشود مثل : آسپرین ، وارفارین و حتی داروهای کنترل قند و فشار خون قبلی خود را اطلاع دهید و بدون هماهنگی مصرف نکنید گاهی لازم است داروها را از یک هفته قبل قطع کنید
اقدامات بعد از عمل جراحی کلیه
با بیهوشی عمومی شما بعد از عمل تا صبح روز بعد چیزی نخورید (حتی آب ) در این مدت با وصل سرم نیاز بدن شما جبران خواهد شد
– بعد از عمل برای مدتی باید در تخت بمانید در این مدت پاهای خود را برای پیشگیری از لخته شدن خون ورزش و ماساژ دهید و به محض اجازه خارج شدن از تخت ، راه بروید با قدم زدن، روند بهبودی بیماری تسریع می شود و از لخته شدن خون در عروق پاها جلوگیری می شود. ۳- در صورت داشتن سوند ، کیسه ادرار را روی حلقه تخت آویزان نموده روی زمین و یا هم سطح با کلیه روی تخت قرار نگیرد زیرا موجب عفونت ادراری میشود ۴- تا زمانی که در تخت خود هستید نرده های کنار تخت را بالا بگذارید تا از افتادن شما از تخت حین جابجایی و خواب پیشگیری شود ۵- ممکن است تنفس عمیق و سرفه برایتان دردناک باشد، زیرا محل برش نزدیک به دیافراگم شماست. انجام تمرینات تنفسی برای جلوگیری از عفونت ریه اهمیت زیادی دارد. ۶- ممکن است مقداری درد و بی حسی (ناشی از قطع اعصاب) در نزدیکی منطقه برش جراحی خود داشته باشید. در صورت نیاز داروهای ضد درد برای شما تجویز خواهد شد
برای بررسی عملکرد کلیه مقدار دفع ادرار شما اندازه گیری خواهد شد قبل از تخلیه کیسه ادرار با پرستار خود هماهنگ کنید
۸- اگر سیگار استفاده می کنید، قبل و بعد از جراحی آن را اترک کنید تا دوره بهبودی تان سریع تر انجام بگیرد.
مراقبتهای بعد از عمل کلیه در منزل
- ۱- در طول دو هفته اول بعد از عمل، به انجام فعالیت سبک مثل پیاده روی انجام داده و از فعالیت های سنگین مثل وزنه برداری در هفته اول بعد از عمل اجتناب کنید. پس از آن میتوانید به زندگی روزمره خود برگردید
- ۲- داروهایی که برای شما تجویز میشود بخصوص انتی بیوتیکها را طبق برنامه مصرف کنید
- با توجه به حذف یک کلیه از خود درمانی با هر نوع داروی گیاهی و شیمیایی خودداری کنید و در صورت داشتن مشکل به پزشک مراجعه کنید
- از مصرف الکل جدا خودداری کنید.
- رژیم غذایی خود را بخصوص از نظر مصرف پروتئین و نمک و … تحت نظر متخصص تغذیه مشخص کنید.
- تعویض پانسمان از نظر زمان ، دفعات و نحوه انجام بعد از مرخص شدن با توجه به وضعیت زخم محل عمل متفاوت است در این رابطه از پرستار خود مشاوره بگیرید
– برای بررسی چگونگی عملکرد کلیه باقی مانده، آزمایشاتی به طور منظم انجام خواهد شد. باید هر سال آزمایش ادرار و فشار خون را انجام دهید و آزمایشات عملکرد کلیه را باید هر چند سال و یا مرتبه (اگر نتایج غیر طبیعی یافت شود) انجام دهید. همچنین باید آزمایش ادرار را به طور منظم برای بررسی دفع پروتئین انجام شود. وجود پروتئین در ادرار به این معناست که کلیه مقداری آس دیده است - ۸- روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات استفاده کنید
تومور کلیه : آنژیومیولیپوم کلیه
آنژیومیولیپوم کلیه تومورهایی هستند که براساس سه جزء بافتی مشخص یعنی عروق خونی، عضلات صاف و بافت چربی بالغ نام گذاری شده اند. پر عروقی این تومور با تمایل زیاد آن برای خونریزی و علائم ناشی از آن همراه می باشد.
آنژیومیولیپوم ممکن است قبل از تشخیص به اندازه بزرگی رشد کند. ضایعه ممکن است به صورت منفرد یا متعدد در یک یا هر دو کلیه تظاهر نماید.
آنژیومیولیپوم به طور شایع به همراه توبروس اسکلروزیس دیده می شود. این سندرم ارثی با عقب ماندگی ذهنی، صرع، آدنوم سباسه، هامارتوم ارگان های متعدد مثل شبکیه، قلب، استخوان، ریه و کلیه مشخص می گردد.
تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به توبروس اسکلروز دچار آنژیومیولیوم کلیه شده، بنابراین غربال دقیق آنها الزامی است. در این گروه از بیماران تومور در گروه سنی پایین تر و به شکل چند کانونی و دوطرفه می باشد. اندازه تومور به طرز چشم گیری روی علائم آن تأثیر می گذارد.
درد پهلو شایع ترین تظاهر اولیه بوده که در ۷۰% بیماران علامت دار دیده می شود. توده قابل لمس و هماچوری نیز معمولا دیده می شود. هیپرتانسیون و کم خونی از علائم نادر هستند. پارگی تومور و خونریزی خلف صفاق می تواند منجر به افت فشارخون شده و به طرف یک شوک هموراژیک پیشرفت کند.
در سونوگرافی به علت وجود لایه های چربی، ضایعه شدیدا اکوژن دیده می شود. اندازه گیری کمی این اکو با کامپیوتر در افتراق آنژیومیولیپوم از سایر تومورهای کلیه مؤثر است. سی تی دانسیته چربی ۳۰- تا ۷۰- واحد هانسفیلد در داخل تومور را تشخیص داده و اساسا وجود چربی برای آنژیومیولیپوم پاتوگنومونیک است. در ام آرآی سیگنال های بالای چربی در تصاویر T1 می تواند به تشخیص کمک کند.
اگر در بررسی های تصویری ضایعه چربی مشخص نشود، تومور باید به عنوان سرطان بدخیم درمان شود تا پاتولوژی تشخیص آنژیومیولیوم را تأیید کند.
تومورهای کوچک را می توان با سونوگرافی سالیانه دنبال کرد و تا زمانی که تومور بزرگ یا علامت دار نشود به درمان نیاز نیست. تومورهای بزرگ تر از ۴ سانتی متر که بدون علامت یا با علائم خفیف هستند را نیز می توان با تصویربرداری سالی دوبار پیگیری کرد ولی توصیه می شود این بیماران درمان شوند.
در بیماران با تومورهای خیلی بزرگ یا علائم شدید باید قبل از پیدایش خونریزی خلف صفاق اقدام به جراحی نمود. آمبولیزاسیون آنژیومیولیپوم اغلب در کنترل خونریزی مفید بوده و ممکن است درمان بخش نیز باشد.
در تومورهایی که برای آنژیواینفارکشن مناسب نبوده یا تشخیص مورد تردید است بهتر است اکسپلوراسیون جراحی صورت گیرد. حفظ نسج طبیعی کلیه تا حد ممکن باید مد نظر باشد. در تومورهایی که تمام کلیه را جابه جا کرده، در ضایعات چندکانونی و در مواردی که خونریزی های غیرقابل کنترل وجود دارد نیاز به نفرکتومی توتال است.
سوالی دارید ؟
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب “تومور کلیه چیست” سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.