هایپوسپادیازیس چیست؟
هایپوسپادیازیس، عارضهای مادرزادی است، که در آن خروجی پیشآبراه (مجرایی که ادرار را از مثانه به خارج از بدن منتقل میکند.) بهجای آنکه در انتهای آلت تناسلی قرار داشته باشد، در قسمت زیرین آلت تناسلی قرار دارد.
هایپوسپادیازیس، عارضهای به نسبت شایع در نوزادان پسر است. جراحی، در اغلب موارد باعث حفظ ظاهر و فانکشن و عملکرد طبیعی آلت تناسلی برای ادرار و تولید مثل میشود.
بسیاری از مبتلایان به هایپوسپادیازیس در هنگام تولد، در صورت درمان مناسب، هیچگونه عارضهای در بزرگسالی نخواهند داشت.
در این مطلب با علایم، ریسک فاکتورها، عوارض احتمالی و جراحی درمان هایپوسپادیازیس آشنا میشویم.
علایم هایپوسپادیازیس چیست؟
در هایپوسپادیازیس خروجی پیشآبراه، به جای نوک آلت تناسلی، در قسمت زیرین آلت تناسلی قرار دارد. در بسیاری از موارد خروجی پیشآبره در قسمت سر آلت تناسلی است. در برخی از موارد این خروجی در قسمت میانی یا تحتانی آلت تناسلی قرار دارد. به صورت بسیار ناشایع، ممکن است خروجی پیشآبراه در داخل یا قسمت زیرین اسکروتوم (کیسه بیضه) قرار داشته باشد.
علایم و نشانههای شایع هایپوسپادیازیس شامل موارد زیر است:
- خروجی پیشآبراه در قسمت تحتانی آلت تناسلی است.
- انحنا و قوس آلت تناسلی به سمت پایین
- ادرار کردن غیر طبیعی
- شکل غیرطبیعی آلت تناسلی
بسیاری از موارد هایپوسپادیازیس در هنگام تولد در بیمارستان تشخیص داده میشوند. در موارد اندکی، ممکن است تشخیص به تاخیر بیفتد.
بهتر است در صورت وجود علایم بالا، یا هرگونه تغییر ظاهری یا ظاهر غیرطبیعی در آلت تناسلی فرزند خود، به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کنید.
مطلب خواندنی برای شما : تنگی مجرا چیست؟ (علائم، عوارض و درمان)
علل هایپوسپادیازیس چیست؟
علت دقیق ایجاد هایپوسپادیازیس شناخته شده نیست. بنظر میرسد ترکیبی از عوامل ژنتیکی و هورمونی در ایجاد آن نقش داشته باشند.
تکامل آلت تناسلی در دوران جنینی وابسته به هورمونها و ژنتیک است. در صورت اختلال در ترشح یا عملکرد هورمونهای دخیل در تکامل سیستم تناسلی، احتمال ایجاد هایپوسپادیازیس وجود دارد.
ریسک فاکتورهای هایپوسپادیازیس چیست؟
با وجود اینکه علت دقیق هایپوسپادیازیس مشخص نیست، اما بنظر میرسد در صورت وجود شرایط زیر، ریسک ابتلا به آن افزایش مییابد:
- سابقه خانوادگی: در نوزدانی که سابقه خانوادگی ابتلا به هایپوسپادیازیس را دارند، احتمال ابتلا بیشتر است.
- ژنتیک: ژنها نقش مهمی در ترشح و عملکرد هورمونهای دخیل در تکامل آلت تناسلی دارند. در صورت وجود جهش یا نقص در این ژنها، احتمال ابتلا به هایپوسپادیازیس افزایش مییابد.
- مادران باردار با سن بیشتر از 35 سال: احتمال ابتلا در نوزدان پسری که مادران آنها در هنگام بارداری، سنی بیش از 35 سال دارند، بیشتر است.
- مواجه با برخی مواد در هنگام بارداری: برخی از مطالعات، از تاثیر مواجهه با برخی از مواد، مانند: مواد شیمیایی صنعتی، در افزایش ریسک ابتلا به هایپوسپادیازیس خبر میدهند.
عوارض هایپوسپادیازیس چیست؟
در صورتی که هایپوسپادیازیس درمان نشود، عوارض زیر ممکن است:
- ظاهر غیرطبیعی آلت تناسلی
- مشکلات ادرار کردن
- قوس غیرطبیعی آلت تناسلی در هنگام نعوظ
- نعوظ غیرطبیعی و مشکل در نعوظ
تشخیص هایپوسپادیازیس چگونه است؟
تشخیص هایپوسپادیازیس با معاینه فیزیکی نوزاد در هنگام تولد است.
در مواردی، هایپوسپادیازیس با عدم نزول بیضه (کریپتورکیدیسم) همراهی دارد. به این شرایط آمبیگوس ژنیتالیا میگویند. در آمبیگوس ژنیتالیا، تشخیص جنسیت حقیقی نوزاد دشوار است. آمیبیگوس ژنیتالیا، نیاز به انجام تستهای تشخیصی بیشتر مانند: تستهای ژنتیک دارد.
جراحی هایپوسپادیازیس چگونه است؟
جراحی درمان هایپوسپادیازیس در سنین 6 تا 18 ماهگی انجام میشود. در بسیاری از موارد، انجام یک نوبت جراحی سرپایی برای درمان این عارضه کافی است. در برخی از موارد اما، اصلاح کامل هایپوسپادیازیس به انجام چند جراحی نیاز دارد.
اگر، خروجی پیشآبراه، فاصله زیادی با نوک آلت تناسلی داشته باشد، ممکن است پزشک در طی جراحی، تحت عنوان یورتروپلاستی، اقدام به افزایش طول پیشآبراه کند. یورتروپلاستی در این شرایط، اغلب با پیوند بافتی، از دهان یا پرهپوست، انجام میشود.
در بسیاری از موارد، پس از عمل هیچگونه عارضهای ایجاد نشده و ظاهر و عملکرد طبیعی آلت تناسلی برمیگردد.
در موارد اندکی، احتمال ایجاد فیستول یا ایجاد اسکار و اشکال در التیام زخم ناشی از جراحی وجود دارد.
پس از جراحی، نیاز به چند نوبت فالوآپ، برای ارزیابی نتیجه حاصل از جراحی است. پس از بلوغ نیز نیاز است تا فرد از نظر مشکلات ظاهری و عملکردی احتمالی آلت تناسلی بررسی شود.
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب هایپوسپادیازیس سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.