اورولوژی چیست
اورولوژی چیست : در مصر و یونان قدیم، پزشکان اغلب رنگ، بو و ترکیب ادرار را مورد بررسی و آزمایش قرار می دادند همچنین به دنبال حباب ،خون و دیگر علائم بیماری در آن بودند.
در ادامه تلاش های پزشکان باستان،امروزه ،یک رشته ی تخصصی پزشکی بر سلامت سیستم ادرار تخصیص یافته است که اورولوژی نام دارد و متمرکز بر بیماری های مجاری ادراری و دستگاه باروری در مردان است.
اورولوژی مردان چیست؟
در اورولوژی مردان به بررسی و درمان بیماری های دستگاه تناسلی مردان پرداخته می شود. دستگاه تناسلی مردان عبارت است از:
بیضه ها، اپی دیدیم ،واز دفران ، کیسه های منی، پروستات،آلت تناسلی می باشد.
یکی از سوالاتی که شاید ذهنتان را درگیر کرده باشد، این است که دقیقا چه زمانی باید به یک اورولوژیست مردان مراجعه کرد و درمان را جدی گرفت؟ برای پاسخ به این سوال، میبایست به یک سری علائم توجه کنید. در صورت مشاهده هر کدام از این علائم، در اسرع وقت به یک متخصص مراجعه کنید.
- عفونت های دستگاه ادراری
- بی اختیاری در سیستم ادرار
- ناباروری مردان
- بی اختیاری ادرار
- خون در اسپرم(هماتو اسپرمی)
اورولوژی زنان چیست؟
اورولوژی زنان به دستگاه تولید مثل و ادراری زنان تمرکز دارد. مشکلات ادراری و کلیه ها در زنان به دلیل نزدیک بودن به ناحیه تناسلی نسبت به مردان بیشتر است .عواملی چون بارداری، زایمان، آمیزش جنسی نیز می تواند شرایط اورولوژیک زنان را تحت تاثیر قرار دهد.
از دیگر موارد مراجعه به اورولوژیست در زنان به موارد زیر می توان اشاره کرد:
عفونت ادراری
بیشتر خانم ها در برهه ای از زندگی دچار عفونت ادراری (UTI) می شوند. این عفونت با ورود باکتری ها به دستگاه ادراری ایجاد می شود. زنان مبتلا به UTI ممکن است هنگام ادرار درد یا سوزش داشته باشند. همچنین ممکن است احساس تمایل ناگهانی به دستشویی کنند اما در هنگام ادرار دچار مشکل باشند. عفونت ادراری می تواند آسیب های جدی ایجاد کند ، اما با آنتی بیوتیک نیز قابل درمان است.
مشکلات کنترل مثانه
زنان در هر سنی می توانند در کنترل مثانه مشکل داشته باشند. نام دیگر این مسئله بی اختیاری ادرار (UI) است. این یک مشکل بسیار رایج در بین زنان است. همچنین زنان دو برابر مردان دچار این مشکل هستند.
زنان مبتلا به UI ممکن است در نگه داشتن ادرار مشکل داشته باشند ، به خصوص هنگام عطسه ، سرفه یا ورزش. به این حالت بی اختیاری استرس می گویند. استرس UI می تواند در صورت ضعف عضلات حمایت کننده از مثانه ایجاد شود. این عارضه ممکن است بعد از بارداری و زایمان یا به سادگی با بزرگتر شدن خانم ها اتفاق بیفتد.
سایر شرایطی که می تواند در کنترل مثانه مشکل ایجاد کند عبارتند از:
مثانه فعال
زنان احساس ادرار شدید و شدید می کنند. این اتفاق می افتد حتی زمانی که مثانه پر نشده است. یا اینکه ادرار از مثانه نشت می کند زیرا کاملاً تخلیه نمی شود.
مثانه افتاده
این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که مثانه داخل واژن می شود. اصطلاح پزشکی سیستوسل یا افتادگی مثانه نام دیگری برای آن است. هنگامی که دیواره بین واژن و مثانه ضعیف می شود،این اتفاق می افتد.
غالباً این مسئله بعد از بچه دار شدن بیشتر پیش می آید. اما ، همچنین می تواند پس از بلند کردن اجسام سنگین رخ دهد. سرفه مزمن و چاقی احتمال فرو رفتن مثانه در واژن را افزایش می دهد. این خطر همچنین با افزایش سن ، به دلیل تغییرات هورمون ، افزایش می یابد. جراحی می تواند مثانه افتاده را اصلاح کند.
سندرم مثانه دردناک
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، نام پزشکی سندرم مثانه دردناک سیستیت بینابینی (IC) است. این عارضه باعث ناراحتی در مثانه یا پایین شکم میشود. سندروم مثانه دردناک باعث می شود خانم ها تا ۶۰ بار در روز نیاز به ادرار داشته باشند.
ممکن است احساس کنند مثانه آنها همیشه پر است. این می تواند ناراحت کننده باشد. اشتیاق به دفع ادرار نیز می تواند ناگهانی و شدید باشد. این می تواند در فعالیت های روزمره تداخل ایجاد کند. برخی از زنان از وقایع اجتماعی اجتناب می کنند یا از خانه دور می شوند. رابطه جنسی همچنین می تواند ناخوشایند یا دردناک باشد.
مطلب مفید برای شما : سرطان مثانه چیست
سنگ های ادراری
مواد موجود در ادرار می توانند با هم ترکیب شده و یک سنگ ادراری در کلیه ها (سنگ کلیه) یا مثانه ایجاد کنند. این توده سخت همچنین می تواند در حالب ها ایجاد شود. آنها لوله هایی هستند که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند. سنگ های ادراری می توانند باعث سوزش هنگام ادرار شوند.
اورولوژی کودکان چیست؟
اورولوژی کودکان به منظور،تشخیص و درمان مشکلات اداراری و تناسلی کودکان می پردازد،این مشکلات عبارتند از:
- ارزیابی و مدیریت اختلالات تخلیه
- ریفلاکس وزیکوورترال
- عفونت های دستگاه ادراری که نیاز به جراحی دارند.
- شب ادراری
- داشتن بیضههای نامتعادل
- انسداد و سایر مشکلات مرتبط با ساختار دستگاه ادراری
مراجعه به پزشک
پزشک عمومی و اولیه شما می تواند مشکلات خفیف ادرار مانند عفونت های ادراری شما را درمان کند. اگر علائم شما بهبود نیافته یا اگر شرایطی دارید که به درمان هایی نیاز ندارد ، ممکن است پزشک عمومی و اولیه شما را به اورولوژیست ارجاع دهد.
به عنوان مثال، مردی که مبتلا به سرطان پروستات است می تواند به یک متخصص سرطان به نام “آنکولوژیست” و یک متخصص اورولوژی مراجعه کند.
مطالعه این مطلب توصیه می شود : تنگی مجرا چیست
آزمایشات اورولوژی
- آزمایش های تصویربرداری از جمله CT اسکن، MRI اسکن و سونوگرافی که اجازه دیدن داخل سیستم ادراری را می دهد.
- سیستوگرافی که گرفتن تصاویر اشعه ایکس از مثانه است.
- سیستوسکوپی، استفاده از سیستوسکوپ برای دیدن داخل پیشابراه و مثانه
- تست اندازه گیری ادرار باقی مانده بعد از ادرار کردن که سرعت خروج ادرار در حین ادرار کردن و همچنین مقدار ادرار باقی مانده در مثانه را اندازه می گیرد.
- بررسی نمونه ادرار برای چک کردن باکتری هایی که باعث عفونت می شوند.
- تست های اورودینامیک برای اندازه گیری فشار و حجم داخل مثانه
بررسی جواب آزمایش
دکتر متخصص با بررسی نتایج آزمایشات،طیف گسترده ای از گزینه های درمانی را به بیماران ارائه می دهد و به بیماران اجازه می دهد با متخصصان اورولوژی خود کار کنند تا بهترین راه حل را برای آنها پیدا کنند. جراحی ممکن است بهترین انتخاب برای برخی افراد باشد. داروها یا رفتار درمانی ممکن است برای دیگران بهتر عمل کند. برخی از افراد ممکن است با استفاده از ترکیبی از دو یا سه روش درمانی بیشتر بهبود یابند. شما و اورولوژیست خود می توانید به عنوان یک تیم برای رفع نیازهای خود با هم کار کنید.
بهترین متخصص اورولوژی را چگونه بیابیم؟
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، متخصصان بسیاری در حوزه اورولوژی فعالیت میکنند. همین موضوع سبب گشته که انتخاب بهترین متخصص اورولوژی دشوارتر گردد. اما با آگاهی می توانید،انتخاب بهتری داشته باشید.
دکتر متخصص شما باید کسی باشد،که بتواند با شما ارتباط برقرار کند، به خصوص اگر درمان ادامه پیدا کند،همچنین باید بررسی کنید که بیمه آن کلینیک متخصص اورولوژی را پوشش می دهد یا خیر.
می توانید از اطرافیان خود بپرسید و در مورد عملکرد پزشک متخصص اطلاعات دقیق تری داشته باشید.
روش های درمانی اورولوژی
درمان های غیر جراحی ارولوژی :
- تجویز آنتیبیوتیک برای انواع عفونتهای کلیوی و ادراری
- هورموندرمانی برای مشکلات مختلف از جمله سرطان پروستات
- تجویز مهارکنندههای آنزیم فسفودی استراز مثل تادالافیل، وردنافیل برای مشکلاتی مثل اختلال نعوظ
- تجویز داروهای مناسب برای از بین بردن بیاختیاری ادرار و یا کاهش آن و تمرینات تقویت عضلات لگنی
- تجویز داروهای شیمی درمانی برای سرطانهای پروستات
- لیزردرمانی برای سنگ کلیه
درمانهای جراحی اورولوژی
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، در این رشته هم عمل های جراحی زیادی صورت می گیرد. این جراحی ها شامل جراحی سرطان پروستات، سنگ کلیه، ناهنجاری های مادرزادی سیستم دستگاه ادراری می باشد. همینطور بیماری هایی به صورت غیر جراحی با دارو درمان می شود مانند پروستات خوش خیم و عفونت های مجاری ادرار که ۴۰ درصد با دارو درمان می شوند.
جراحیها میتوانند بهصورت دو نوع باز و بسته باشند که در واقع متناسب با نوع مشکل عمل لازم انجام خواهند شد. وقتی جراحی از نوع باز است، یعنی بخشی از بدن با استفاده از تیغ باز خواهد شد تا پزشک متخصص عمل را انجام دهد.
جراحی بسته با دستگاهی به نام لاپاروسکوپ انجام خواهد شد، این دستگاه از یک سوراخ کوچک وارد بدن بیمار میشود و تنها باید به دست پزشک متخصص انجام شود.
اگرچه در مقایسه با جراحی باز و لاپاروسکوپی، از نظر شانس موفقیت درمانی تفاوت چشمگیری ندارد و فقط بیمارانی که با لاپاروسکوپ عمل می شوند، از بیمارستان در مقایسه با عمل باز زودتر ترخیص می شوند. در مواردی از تکنولوژی دیگری به نام روباتیک هم در عمل ها استفاده می شود، که این دستگاه ها می تواند دقت بالایی داشته باشند.
درمان از طریق عمل جراحی پروستاتکتومی از طریق پیشابراه (TUR-P)،در روش TUR-P که به عنوان عمل جراحی بسته نیز شناخته می شود، از آلت جنسی وارد می گردد و پروستات را به صورت تکه های کوچک خارج می نماید.
هنوز هم این روش به عنوان روش طلائی استاندارد در درمان بزرگ شدن پروستات شناخته می شود.
اورولوژیست ممکن است عمل جراحی را برای موارد زیر انجام دهد:
- برداشتن تومور یا کل مثانه، پروستات یا سایر قسمتها در صورت وجود سرطان
- انجام ترمیم پس از آسیب
- رفع انسداد مجاری ادرار ناشی از بافت اسکار است که گشاد کردن مجاری ادرار نامیده میشود
- رفع بی اختیاری استرسی، به عنوان مثال با روش اسلینگ
- شکستن یا برداشتن سنگ کلیه
- حذف بخشی از کلیه
- پیوند کلیه
عوارض جراحی اورولوژی
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، عوارض جراحی اورولوژی به نوع عمل و شدت آن بستگی دارد. جراحی باز تمام عوارض یک جراحی معمولی را دارا بوده و عوارض بیهوشی بر قلب و ریه فشار وارد می کند.
عفونت در ناحیه جراحی نیز از عوارض جراحی باز محسوب می شود . احتمال آسیب به اندام های اطراف در عمل لاپاراسکوپی وجود دارد.
خطر های احتمالی پس از جراحی روده بزرگ و مثانه و پروستات نیز قابل توجه اند؛ لذا باید تمام این موارد را زیر نظر داشت و به آزمایشات مکرر و دستور العمل های پزشک پس از جراحی توجه نمود تا احتمال خطر به کمترین حد ممکن برسد.
درمانهای اورژانسی:
در چندین مورد از بیماریهای ارولوژی علاوه بر اورژانسی بودن زمان مداخله نیز بسیار مهم بوده و در کمتر از ۶ ساعت باید اقدام درمانی یا جراحی شروع گردد.این موارد عبارتند از:
- پیچش بیضه(تورسیون)
- نعوظ طول کشیده آلت (پریاپیسیم)
- فتق کشاله ران گیر افتاده
اورولوژی ترمیمی چیست؟
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، اورولوژی ترمیمی شاخهای از اورولوژی است که هدف آن ترمیم ساختار و عملکرد سیستم ادراری و تناسلی با استفاده از روشهای پیشرفته جراحی است. درمانهایی که با استفاده از این شاخه از اورولوژی ممکن شدهاند، نقش مهمی در ارتقای کیفیت زندگی بیماران دارند.
برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید: اورولوژی ترمیمی چیست
اورولوژی ترمیمی در مردان
اورولوژی ترمیمی مردان (که به آن بازسازی دستگاه ادراری تناسلی مرد نیز گفته می شود) می تواند برای درمان ناهنجاری های جسمی ، ترمیم آسیب های مربوط به جراحی های بزرگ یا تصادفات یا مدیریت برخی از مشکلات کنترل مثانه مانند بی اختیاری و OAB استفاده شود.
دلایل اقدامات ترمیمی
فوق تخصص اورولوژی ترمیمی، ممکن است چندین دلیل برای انجام تکنیک های ارولوژی ترمیمی مرد برای اصلاح عوارض ناشی از بیماری ، آسیب های ناشی از اقدامات پزشکی قبلی انجام دهد.
فشار مجاری ادراری
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، وجود بافت سفت در مجرای ادرار که می تواند مانع جریان ادرار شود ، تنگی مجرای ادرار نامیده می شود. مردان بندرت با گرفتگی مجرای ادرار متولد می شوند، که به مرور زمان به دلیل عفونت یا اقدامات پزشکی مرتبط با مجرای ادرار ایجاد می شود. ممکن است به علت التهاب یا اسکار ناشی از جراحی، عفونت ادراری ، آسیب یا کاتتریزاسیون مکرر باشد. تنگی مجرای ادرار می تواند،بر اثر فشار از یک تومور در حال رشد در نزدیکی مجرای ادرار ایجاد شود،که البته این مسئله نادر است و کمتر اتفاق می افتد.
مشکلاتی که به دنبال یک پروستاتکتومی انجام می شود: اختلال نعوظ و بی اختیاری از موارد شایع بدنبال جراحی پروستات است و با استفاده از روش های ترمیمی قابل اصلاح است.
بخوانید : بیماری های پروستات
ترومای خارجی
ترومای مجرای ادرار، پروستات و مثانه غالباً در نتیجه صدمات اساسی به لگن و یا در اثر ضربه شدید ایجاد می شود،و می تواند به جراحی برای ترمیم آسیب یا از بین بردن بافت اسکار پس از مراقبت نیاز داشته باشد. آسیب های شایع شامل آسیب به مثانه ، پارگی یا التهاب شدید پروستات یا انسداد مجرای ادرار است.
بی اختیاری ادرار
از طریق جراحی می توان مواردی مانند بی اختیاری ادراری و همچنین بی اختیاری ادرار به دلیل استرس را با تغییر شکل مجرای ادراری،
حمایت از مجرای ادرار درمان کرد.
انواع روش های درمانی ترمیمی اورولوژی
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، متخصص اورولوژی ترمیمی طیف گسترده ای از درمان ها را برای مردان ارائه می دهند که برای اصلاح مسائل مربوط به ناباروری مردان ، بیماری های پروستات، سرطان های ارولوژی، بی اختیاری و اختلال عملکرد جنسی به اورولوژی ترمیمی مردان نیاز دارند.
ترمیم Hypospadias
جراحی برای اصلاح نقص مادرزادی استفاده می شود که در آن مجرای ادرار به انتهای آلت تناسلی مرد ختم نمی شود، بلکه به جای آن در قسمت زیرین ، وسط یا پایین آلت تناسلی یا در موارد شدیدتر ، در داخل یا پشت بیضه قرار می گیرد.
اختلالات نعوظ
با عدم توانایی در ایجاد یا حفظ نعوظ در هنگام رابطه جنسی مشخص می شود. با جراحی پروتز آلت تناسلی که میله ای نیمه سخت و قابل انعطاف به آلت تناسلی وارد می شود ، می توان این مشکل را درمان کرد.
جراحی برای ترمیم بیماری Peyronie’s Disease
بیماری Peyronie توسعه یک توده در شاخه آلت تناسلی مرد است که معمولاً نتیجه یک آسیب حاد یا مزمن در طی روابط جنسی است. سه نوع روش اصلی برای پرداختن به بیماری Peyronie عبارتند از:
روش های عمل جراحی آلت تناسلی مرد
در ادامه مطلب اورلوژی چیست، این روش ها شامل یک روش جمع شدن در طرف مقابل جای زخم و کوتاه شدن قسمت طولانی آلت تناسلی مرد است. این روش ساده است و توانایی نعوظ قبل از عمل را حفظ می کند اما می تواند باعث کاهش طول آلت تناسی مردان شود.
برش پلاک / بریدگی و پیوند زدن
این روش ها شامل برداشتن کامل یا جزئی پلاک یا برش آن است. این روش معمولاً با از دست دادن طول آلت تناسلی همراه نیست اما مردان می توانند دچار اختلال نعوظ بعد از عمل و از بین رفتن طولانی مدت احساس آلت شوند.
نکاتی برای بهبود سلامت کلی اورولوژی
- نکات زیر را برای ارتقا سلامت و بهبود کلی وضعیت اورولوژی بدنتان در نظر داشته باشید.
- بدن خودتان را هیدراته کنید.
- مراقب وزن خود باشید.
- تمرینات کگل را در برنامه ورزشی خود جای دهید.
- میزان نمک و کافئین مصرفی خود را محدود کنید.
- کودکان را تشویق کنید بلافاصله قبل از خواب ادرار کنند.
- حتماً مثانه خود را خالی کنید و به جای کافئین آب بنوشید.
- به مردان توصیه می شوند به خصوص در سن ۵۰ سالگی برای چکآپ های دوره ای به یک متخصص ارولوژی مراجعه کنند ، اگرچه بسیاری از افراد
- پیشنهاد می کنند زودتر، در حدود ۴۰ برای چکآپ های دوره ای اقدام کنید.
این قوانین کلی می تواند به جلوگیری از اکثریت قریب به اتفاق مسائل رایج اورولوژی کمک کند.
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب اورولوژی چیست سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.