آدرس مطب : تهران – خيابان مطهرى – خيابان فجر – روبروى بيمارستان جم- كوچه شهيد نظرى – ساختمان زهره – طبقه ٥ – واحد ١٦

سرطان بیضه + آشنایی با علائم و نشانه های آن

سرطان بیضه

آشنایی با بدخیمی‌ های بیضه

 

سرطان بیضهبدخیمی‌های بیضه(سرطان)، باوجود اینکه در مجموع شیوع کمی دارند، اما شایع‌ترین سرطان در مردان در سنین 15 تا 35 سال هستند. این بدخیمی‌ها در صورت تشخیص به‌موقع به خوبی به درمان پاسخ می‌دهند.

بیضه‌ها غدد جنسی اصلی در سیستم تولید مثل مردانه هستند و در داخل کیسه‌ای از جنس پوست به‌نام اسکروتوم قرار دارند. این غدد وظیفه تولید هورمون‌های جنسی مانند: تستوسترون و اسپرم‌ها را دارند.

در این مطلب نگاهی به علایم، ریسک فاکتورها، راه‌های تشخیص و درمان انواع بدخیمی‌های بیضه می‌اندازیم.

 

 

 

 

 

علایم و نشانه های سرطان بیضه چیست؟

 

علایم و نشانه‌های شایع بدخیمی‌های بیضه شامل موارد زیر است:

  • احساس توده و سفتی در بیضه‌ها
  • احساس سنگینی در اسکروتوم
  • درد مبهم در شکم و کشاله ران
  • ایجاد ناگهانی توده و کیست پر از مایع در اسکروتوم
  • احساس درد و ناراحتی در بیضه‌ها یا اسکروتوم

بدخیمی‌های بیضه در بسیاری از موارد تنها یک بیضه را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. علایم و نشانه‌هایی که در اثر ابتلا به بدخیمی‌های بیضه ایجاد می‌شوند، اختصاصی برای این بیماری نیستند و در بسیاری از موارد، بیماری‌ها و مشکلات ساده‌تر عامل ایجاد این علایم و نشانه‌ها هستند. شایع‌ترین علامت ابتلا به بدخیمی‌های بیضه، وجود توده بدون درد در بیضه است. بهتر است در صورت تجربه هرکدام از علایم بالا، به سرعت توسط پزشک متخصص اورولوژی معاینه شوید.

 

علل ایجاد سرطان بیضه چیست؟

 

در ادامه مطلب سرطان بیضه علت ایجاد بدخیمی‌های بیضه در بسیاری از موارد شناخته شده نیست. سرطان‌های بیضه هنگامی ایجاد می‌شوند، که سلول‌های سالم بیضه دچار تغییر شده و شروع به تقسیم خارج از کنترل می‌کنند. این تقسیم و رشد خارج از کنترل باعث ایجاد توده و بزرگی در بیضه‌ها می‌شود. تقریبا منشا تمام سرطان‌های بیضه از سلول‌های ژرم سل که پیش‌ساز اسپرم‌ها هستند، می‌باشد.

 

انواع بدخیمی های بیضه

 

تقریبا 90 درصد از سرطان‎‌های بیضه از سلول‌های پیش‌ساز اسپرم، یعنی ژرم سل‌ها منشا می‌گیرند. این دسته از بدخیمی‌های بیضه به دو طیف کلی تقسیم می‌شوند:

 

  • سمینوما: شایع‌ترین نوع از بدخیمی‌های بیضه هستند. این دسته از سرطان‌های بیضه علاوه‌بر جراحی، پاسخ بسیار خوبی به شیمی درمانی و رادیوتراپی می‌دهند.
  • غیر سمینوما: این دسته از بدخیمی‌ها شامل: کوریوکارسینوما، تراتوما و تومورهای کیسه زرده می‌شوند. در مقایسه با سمینوماها رشد سریع‌تری دارند و پاسخ آن‌ها به رادیوتراپی و شیمی درمانی کمتر است.

سلول‌های حمایت کننده در بیضه، مانند سلول‌های لیدیگ و سرتولی هم  می‌توانند در موارد نادری منشا بدخیمی در بیضه شوند. گاهی اوقات بدخیمی‌های بیضه از بیش از یک سلول منشا می‌گیرند.

 

مطلب مفید : آشنایی با بیماری های بیضه

 

ریسک فاکتور های بدخیمی های بیضه چیست؟

 

در صورت وجود برخی شرایط، احتمال ابتلا به سرطان های بیضه افزایش پیدا می‌کند:

  • عدم نزول بیضه (کریپتورکیدیسم): در برخی از موارد نزول بیضه در دوران جنینی به‌درستی اتفاق نمی‌افتد، در نتیجه بیضه‌ها در معرض آسیب و دمای بالای مناطق مرکزی‌تر بدن قرار می‌گیرند. این عوامل باعث افزایش ریسک ابتلا به سرطان‌های بیضه در آینده شود.
  • تکامل غیرطبیعی بیضه‌ها: بیماری‌ها و عواملی که باعث تکامل غیرطبیعی بیضه‌ها می‌شوند، مانند: سندروم کلاین فلتر، باعث افزایش ریسک ابتلا به بدخیمی‌های بیضه می‌شوند.
  • سابقه خانوادگی: در صورتی که یکی از افراد نزدیک خانواده سابقه ابتلا به این بیماری را داشته باشد، ریسک ابتلا در سایر اعضای خانواده نیز افزایش می‌یابد.
  • سن: بدخیمی‌های بیضه می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. اما احتمال ابتلا در سنین 15 تا 35 سال بیشتر است.
  • نژاد: بدخیمی‌های بیضه در سفیدپوستان شایع‌تر از سیاه‌پوستان است.
  • نازایی: احتمال ابتلا به بدخیمی‌های بیضه در مردان مبتلا به نازایی بیشتر است.

 

راه های پیشگیری از بدخیمی های بیضه چیست؟

 

هیچ راه شناخته شده‌ای برای پیشگیری از ابتلا به سرطان‌های بیضه وجود ندارد.

برخی از پزشکان انجام منظم معاینه بیضه توسط خود شخص را، برای تشخیص زودهنگام بدخیمی‌های بیضه موثر می‌دانند.

 

سوالات رایج پیرامون بدخیمی‌های بیضه

 

سوال: بدخیمی‌های بیضه تا چه میزان به درمان پاسخ می‌دهند؟

پاسخ: جراحی به همراه کموتراپی و رادیوتراپی توانایی درمان کامل بدخیمی‌های بیضه در مراحل اولیه را دارد. احتمال موفقیت درمان در مراحل پیشرفته‌تر حدود 85 درصد است.

 

سوال: چه میزان احتمال دارد تا پس از درمان بیضه مقابل نیز درگیر سرطان شود؟

پاسخ: در مبتلایان با سن پایین احتمال درگیری بیضه مقابل بسیار پایین است. در مردان بالغ، حدود 2 تا 3 درصد احتمال درگیری بیضه مقابل پس از درمان وجود دارد. این مسئله نشان دهنده اهمیت آزمایش منظم بیضه توسط خود بیمار است. بهتر است در صورت سابقه ابتلا به بدخیمی‌های بیضه، به‌شکل منظم توسط اورولوژیست معاینه شوید.

 

سوال: روش معاینه بیضه توسط خود شخص چگونه است؟

پاسخ: بهترین زمان برای معاینه بیضه‌ها پس از حمام آب گرم است. گرما باعث ریلکس شدن عضلات نگه‌دارنده اسکروتوم شده و معاینه بیضه‌ها را آسان‌تر می‌کند. ابتدا جلوی آینه ایستاده و پوست اسکروتوم را از نظر هرگونه ضایعه بررسی کنید. سپس انگشت اشاره و سوم را در زیر بیضه قرار دارده و انگشت را شست را روی بیضه گذاشته و با آرامی یافت بیضه را میان انگشتان خود حرکت دهید. در صورت احساس هرگونه توده، سفتی، بزرگ‌شدگی و احساس ناخوشایند، بهتر است در اسرع وقت توسط پزشک متخصص اورولوژی معاینه شوید.

 

امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب سرطان بیضه سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ می‌دهد.

مقالات مرتبط

Call Now Buttonتماس با ما