روش های درمان بیماری پروستات
روش های درمان پروستات : دراین مطلب درباره شیوه های درمانی بیماری پروستات صحبت شده است:
- درمان میکروویو پروستات با TUMT ۲
- تبخیر آدنوم پروستات با امواج الکترونیک با TUVP
- برداشت بافت آدنوم به وسیله سوزن باTUNA
- درمان آدنوم پروستات با هیپرترمی یا HIFU
- اتساع مجرای پروستاتیک با استفاده از بالون
- انجام شکاف در مجرای پروستاتیک یا TUIP
- استفاده از استوانه فلزی در مجرا یا Stent
- TURP
۱. اولین روش درمان پروستات : درمان حرارتی بیماری پروستات با استفاده از امواج Microwave
این نوع درمان عبارت است از تولید گرما با Microwave در عمق بافت پروستات و سرد کردن مجرا. در ایجاد حرارت در بافت ها به روش هیپرترمی و ترموتراپی از دو دسته امواج الکترومغناطیسی استفاده می شود.
- امواج رادیوفرکوئنسی که از فرکانس معادل ۱۵-۵/۰ مگاهرتز استفاده می شود.
- امواج Microwave که فرکانسی معادل ۳۰۰۰-۳۰۰ مگاهرتز استفاده می شود. امواج با فرکانس بالا یعنی Microwave قدرت نفوذ کمتری نسبت به امواج رادیوفرکوئنسی دارند.
۲. دومین روش درمان پروستات : تبخیر پروستات از طریق مجرا یا TUVP
در این روش با برقراری جریان و انرژی الکتریکی دو اتفاق در یافت می افتد. اول این که آب درون سلول ها تیخیر می شود و دوم این که سلول ها خشک می شوند. با گرمای کمتر کواگولیشن نیز صورت می گیرد.
عوامل تعدیل کننده انرژی الکتریکی عبارتند از: ولتاژ تولید شده به وسیله دستگاه، تراکم بافت محل تماس الکترود و مقاومت الکتریکی بافت. هرچه بافت آب بیشتری داشته باشد عمل تبخیر بهتر انجام می شود و هر چه بافت خشک تر باشد انرژی بیشتری جهت تبخیر لازم است.
۳. سومین روش درمان بیماری پروستات: برداشت بافت آدنوم پروستات به وسیله سوزن با TUNA
سیستم تونا (TUNA) از دو کاتتر ویژه درست شده است که از یک انتها به دو سوزن ختم می شود و از انتهای دیگر به دستگاه ژنراتور وصل می شود. این دو سوزن طوری ساخته شده اند که وارد بافت پروستات می شوند و محل دقیق آن در بافت پروستات به وسیله TRUS تعیین می شود.
در این روش به وسیله ژنراتور از Low Energy Monopolar با انرژی ۲-۱۵ وات و فرکانس ۴۹۰ KHZ استفاده می شود. این انرژی در بافت پروستات پخش می شود. این جریان در نزدیکی این سوزن ها متمرکز شده و تولید گرما می کند. گرمای تولیدشده طوری تنظیم می شود که باعث نکروز بافتی شود و باعث سوختن و ذغال شدن بافت نشود.
۴. چهارمین روش درمان پروستات : درمان آدنوم پروستات با هیپرترمی High-Intensity Focused Ultrasound (HIFU)
در این روش از امواج اولتراسوند استفاده می شود که به وسیله دستگاهی به نام پروستاکرون تولید می شود و توسط Transducer به بافت تابانده شده و ایجاد هیپرترمی می کند. منبع انرژی امواج Microwave است. در این روش کاتتر وارد مجرا و وارد پروستات می شود. گرمایی معادل ۱۸۰ درجه فارنهایت در پروستات ایجاد می کند. اثرات بافتی HIFU به صورت Coagulation Necrosis است که در روز هفتم
نکروز کامل می شود و تخریب بافتی صورت می گیرد.
بخوانید : سرطان پروستات و همه مربوط به آن
۵. پنجمین روش درمان پروستات : انجام شکاف در مجرای پروستاتیک Transurethral Incision of the Prostate (TUIP)
TUIP عبارت است از: ایجاد برش در گردن مثانه تا ورومونتانوم. Cut off اندازه پروستات را برای TUIP ۳۰ گرم و کمتر پیشنهاد کرده اند.
عوارض: به منظور کاهش عوارض TURP به خصوص در افراد جوان انجام عمل TUIP را پیشنهاد کرده اند. عوارض اختصاصی TURP و TUIP عبارتند از:
- خونریزی و نیاز به جایگزینی خون
- اختلال ارکشن
- رتروگرید اجاکولیشن
- تنگی گردن مثانه و مجرا
- بی اختیاری کامل ادرار
- مرگ ومیر. این عوارض به مراتب در TUIP کمتر از TURP است.
۶. ششمین روش درمان پروستات : Transurethral Resection of the Prostate (TURP)
در این روش درمانی نسوج آدنوم پروستات در بیماری که به BPH مبتلاست به وسیله رزکتوسکوپ از طریق مجرا برداشته می شود. بیمارانی که علائم LUTS شدید دارند از عمل TURP بهبودی می بینند. UTI قبل از عمل باید درمان شود.
عوارض
- Mortality
- Voiding dysfunction
- Bladder Neck Contracture
- Urethral Stricture
- Impotency
- Retreatments
- رتروگرید اجاکولیشن
۷. ۷امین روش درمان پروستات : استفاده از استوانه فلزی فنری در مجرا یا Stent
این یک روش سرپایی است و بیماران پس از آن می توانند به خانه رفته و فعالیت عادی داشته باشند. در بیماران مبتلا به BPH یا تنگی مجرا که عمر طولانی برای آنها پیش بینی نمی شود و یا بیماری های همراه دیگر دارند و کاندید عمل جراحی نیستند. اندیکاسیون دارد حتی در بیماران با لوب مدیان بزرگ قابل استفاده است.
روش درمان بزرگی پروستات : پروستاتکتومی باز
امروزه حدودا در ۱۰% موارد پروستاتکتومی باز انجام می دهند و در ۹۰% موارد جهت درمان بزرگی پروستات از روش TUR استفاده می شود. مواردی که لازم است پروستاتکتومی باز انجام گیرد عبارت است از: وجود بزرگی خوش خیم پروستات بزرگ تر از ۷۵ گرم، همراهی بزرگی خوش خیم پروستات با دیورتیکول مثانه نیازمند دیورتیکولکتومی، همراهی با سنگ مثانه بزرگ و نامناسب برای درمان آندوسکوپیک، مسائل ارتوپدی مانند آنکیلوز مهره ای به نحوی که مانع پوزیشن دادن برای TURP باشد و افراد با سابقه مشکلات مجرا به نحوی که مایل به دستکاری زیاد مجرا نباشیم.
نتیجه گیری مطلب روش های درمان بیماری پروستات
TUIP عبارت است از: ایجاد برش در گردن مثانه تا ورومونتانوم. Cut off اندازه پروستات را برای TUIP ۳۰ گرم و کمتر پیشنهاد کرده اند.
عوارض اختصاصی TURP و TUIP عبارتند از: ۱- خونریزی و نیاز به جایگزینی خون ۲- اختلال ارکشن ۳- آرتروگریداجاکولیشن ۴- تنگی گردن مثانه و مجرا ۵- بی اختیاری کامل ادرار ۶- مرگ ومیر. این عوارض به مراتب در TUIP کمتر از TURP است.
در Transurethral Resection of the Prostate (TURF) نسوج آدنوم پروستات در بیماری که به BPH مبتلا است به وسیله رزکتوسکوپ از طریق مجرا برداشته می شود. بیمارانی که علائم LUTS شدید دارند. از عمل TURP بهبودی می بینند. UTI قبل از عمل باید درمان شود.
استوانه فلزی فنری در مجرا یا Stent در بیماران مبتلا به BPH یا تنگی مجرا که عمر طولانی برای آنها پیش بینی نمی شود و یا بیماری های همراه دیگر دارند و کاندید عمل جراحی نیستند، اندیکاسیون دارد.
اندیکاسیون های پروستاتکتومی باز: پروستات بزرگتر از ۷۵ گرم، همراهی بزرگی خوش خیم پروستات با دیورتیکول مثانه نیازمند دیورتیکولکتومی، همراهی با سنگ مثانه بزرگ و نامناسب برای درمان آندوسکوپیک، مسائل ارتوپدی مانند آنکیلوز مهره ای به نحوی که مانع پوزیشن داشتن برای TURP باشد و افراد با سابقه مشکلات مجرا.
سوالی دارید؟
امیدواریم از این مطلب که در سایت دکتر حجت سلیمی متخصص اورولوژی منتشر شده است اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. اگر درخصوص مطلب روش های درمان بیماری پروستات سوالی دارید، در قسمت دیدگاه ها برای بنویسید و سوال خود را بپرسید. دکتر حجت سلیمی در کمترین زمان ممکن شخصا به آن پاسخ میدهد.