تنگی مجرای ادرار به وضعیتی گفته میشود که در آن اسکار ناشی از تورم، آسیب یا عفونت مسیر جریان ادرار را مسدود یا تنگ میکند. علائم رایج آن عبارتند از: مشکل در تخلیهی کامل مثانه و یکسره نبودن جریان ادرار. در موارد شدید، افراد ممکن است دچار درد شکم شده یا متوجه وجود خون در ادرار یا منی خود شوند. اورتروتومی یکی از روشهای درمان تنگی مجرای ادرار است که ممکن است با لیزر یا تیغ انجام شود.
در عمل تنگی مجرای ادرار با لیزر، برای بریدن قسمتی که دچار تنگی شده و ایجاد کردن یک مسیر از لیزری در انتهای سیستوسکوپ استفاده میشود. ممکن است کاتتری داخل مجرای ادرار قرار گیرد تا این مسیر را باز نگه داشته و به بهبود آن کمک کند.
جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر چیست؟
جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر، یک عمل کمتهاجمی است که برای درمان تنگی مجرای ادرار انجام میشود. در این عمل از سیستوسکوپ و لیزر برای ایجاد برشهای ظریفی در بافت اسکاری که باعث تنگی شده استفاده میشود تا مجرای ادرار گشاد شده و جریان ادرار بهبود یابد.
مزایای جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر
جراحی مجرای ادرار با لیزر در مقایسه با جراحی باز تنگی مجرا خطر خونریزی بعد از عمل و مدت بستری شدن کمتری دارد و میتوان این عمل را به صورت سرپایی نیز انجام داد. بسیاری از افراد جراحی با لیزر را به روشهای سنتی، که مستلزم استفاده از تیغ برای بریدن تنگی است ترجیح میدهند، چون ایمنتر و مؤثرتر بوده و درمانی کمتهاجمی برای تنگی مجرای ادرار محسوب میشود. نتایج جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر در مقایسه با نتایج جراحی تنگی مجرای ادرار به روش سنتی بهتر خواهد بود.
چه کسانی میتوانند جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر انجام دهند؟
معمولاً از جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر در مواردی که تنگی خفیف است استفاده میشود. عوامل متعددی وجود دارند که باعث میشوند بیمار کاندید مناسبی برای جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر باشد که عبارتند از:
- تنگی مجرای ادرار خفیف باشد.
- طول تنگی کوتاه باشد.
- تنگی در مجرای قدامی باشد.
- تنگی در نزدیکی اسفنکتر نباشد.
- فرد تاکنون این عمل را انجام نداده باشد یا فقط یکبار قبلاً این عمل را انجام داده باشد.
احتمال بازگشت مشکل بعد از جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر یا جراحی باز تنگی مجرای ادرار تا حدودی زیاد است و هرچه این عمل بیشتر انجام شود این احتمال بازگشت بیشتر خواهد شد. معمولاً اورولوژیستها بعد از چندین بار بازگشت مشکل، عمل یورتروپلاستی باز را توصیه میکنند.
آمادگی برای جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر
از آنجایی که باید بیهوش شوید به شما توصیه خواهد شد که حداقل 6 تا 8 ساعت قبل از زمان جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر چیزی نخورید و تنها میتوانید تا دو ساعت مانده به عمل مایعات رقیق بنوشید. این نکات را باید پزشک به شما بگوید.
اگر دارویی را به صورت روزانه مصرف میکنید، باید از پزشک خود سوال کنید که در روز عمل باید داروهایتان را چگونه مصرف کنید. این عمل معمولاً حدود 30 دقیقه طول میکشد.
مراحل جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر
ابتدا به منظور کاهش خطر عفونت به شما آنتیبیوتیک قبل از عمل داده میشود. سپس به شما گفته میشود که گان بپوشید و روی تخت سیستوسکوپی در اتاق عمل بخوابید. احتمالاً باید در حالت لیتاتومی دورسال قرار گیرید، یعنی باید طاقباز بخوابید و رانهایتان باز باشند و زانوها خم شده و بالا آورده شوند.
بعد از اینکه کاملاً به خواب رفته و بیهوش شوید، جراح سیستوسکوپ را وارد مجرای ادرار خواهد کرد تا به تنگی برسد. سپس بافت اسکار مانند، معمولاً در سه قسمت در طول تنگی، با لیزر بریده خواهد شد تا تنگی باز شود. اورولوژیست بررسی خواهد کرد که حتماً سیستوسکوپ بتواند به مثانه برسد.
معمولاً در انتهای عمل، کاتتر موقتی داخل مثانه قرار خواهد گرفت و روز بعد خارج خواهد شد.
مراقبتهای لازم بعد از درمان تنگی مجرای ادرار با لیزر
ممکن است لازم باشد تا 4 تا 6 روز بعد از عمل در بیمارستان بستری بمانید. دو کاتتر به شما وصل خواهد شد تا مثانه کامل تخلیه شود. یک کاتتر داخل مجرای ادرار به مثانه متصل است و کاتتر دیگر مستقیماً از داخل شکم به مثانه وصل میشود. 3 تا 6 هفته بعد از جراحی، در صورت صلاحدید اورولوژیست، کاتتر موجود در مجرای ادرار خارج خواهد شد. اگر بتوانید ادرار کنید، کاتتر موجود در شکم نیز خارج میشود. 2 تا 3 هفته بعد از خارج کردن کاتتر ادراری میتوانید رابطهی جنسی داشته باشید.
حتماً باید دو هفته بعد از جراحی استراحت کنید. میتوانید بعد از دو هفته زندگی روتین خود را از سر بگیرید. ورزش یا فعالیت سنگین را حداقل تا 6 ماه بعد از عمل نباید شروع کنید و حتی بعد از این مدت هم تنها با اجازهی اورولوژیست خود میتوانید این کارها را انجام دهید.
عوارض و مشکلات جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر
همهی عملهای جراحی با خطر بروز عوارض جانبی همراه خواهند بود. اگرچه همه با این عوارض آشنا هستند، اما اکثر بیماران بعد از عمل مشکلی ندارند.
در مورد خطرات بیهوشی باید با متخصص بیهوشی، که در حین عمل مراقب شماست و قبل از عمل نیز شما را خواهید دید، صحبت شود.
این روش جراحی خطرات خاصی دارد و قبل از عمل دربارهی آنها با شما صحبت خواهد شد. در گفتگوی رو در رو با جراح دربارهی مواردی صحبت خواهد شد که عبارتند از:
عوارض شایع بعد از درمان تنگی مجرا با لیزر عبارتند از:
- احساس سوزش و/یا وجود کمی خون در ادرار تا مدتی بعد از عمل
- عفونت مثانه
- ناتوانی موقتی در ادرار کردن
عوارض نادر بعد از درمان تنگی مجرا با لیزر عبارتند از:
- خونریزی با تأخیر که نیازمند خارج کردن لخته یا جراحی دیگری است.
- عفونت مثانه که باعث سپسیس شود.
- عدم امکان باز کردن تنگی و نیاز به کاتتر سوپراپوبیک موقتی
در صورت ابتلا به تب، درد شدید حین ادرار، عدم توانایی ادرار کردن یا تشدید خونریزی فوراً با پزشک تماس بگیرید. اگر در دسترس نبود لطفاً به نزدیکترین مرکز اورژانس مراجعه کنید.
هزینهی درمان تنگی مجرای ادرار با لیزر
هزینه اورتروتومی با لیزر به شرایط بیمار، شدت و میزان تنگی مجرا، تجهیزات مورد استفاده، سابقه و مهارت پزشک و نیز محل انجام جراحی بستگی دارد. به همین دلیل نمیتوان قیمت ثابتی برای آن در نظر گرفت.
نتیجهگیری
جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر روشی ایمن و مؤثر و همچنین مداخلهای کمتهاجمی برای درمان تنگی مجرای ادرار است. نتیجهی جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر بهتر از جراحی سنتی تنگی مجرای ادرار است. لیزر میتواند بافت اسکاری که باعث تنگی مجرای ادرار شده را تبخیر کرده یا ببرد و فقط کمی آسیب حرارتی به بافت سالم اطراف قسمت تنگ مجرای ادرار وارد کند. بنابراین درصد موفقیت این روش بالاتر خواهد بود.
سوالات متداول
نبایدهای بعد از جراحی تنگی مجرای ادرار چیست؟
بعد از جراحی تنگی مجرای ادرار افراد دوران نقاهت متفاوتی خواهند داشت، اما معمولاً باید چند روز در بیمارستان بستری بمانند. تا 6 ماه بعد از عمل باید از رانندگی کردن، مصرف الکل و کار با ماشینآلات خودداری کنید.
آیا میتوان اورتروتومی با لیزر را تکرار کرد؟
توصیه میشود که عمل اورتروتومی تنها یکبار انجام شود. بعد از آن با هر بار تکرار این عمل، احتمال عود مجدد مشکل افزایش خواهد یافت. ثابت شده که یورتروپلاستی در افرادی که تنگی مجرا مجدداً عود کرده است، میزان موفقیت بالایی دارد.
میزان موفقیت جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر چقدر است؟
تحقیقات نشان داده که میزان موفقیت جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر در صورتی که به درستی انجام شود بیش از 60% خواهد بود.
آیا بعد از جراحی تنگی مجرای ادرار با لیزر باید از کاتتر استفاده کرد؟
اکثر بیماران باید 24 تا 48 ساعت بعد از عمل از کاتتر استفاده کنند.
اورتروتومی با لیزر به چه افرادی توصیه نمیشود؟
در صورتی که تنگی مجرا بسیار شدید باشد و طول ناحیهی تنگ شده زیاد باشد، پزشکان جراحی باز تنگی مجرا را توصیه میکنند و اورتروتومی با لیزر به این افراد توصیه نمیشود.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!